Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Αυτό το πουλί είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κρύβει ένα τρομακτικό μυστικό…

Έχουμε δει αρκετά παράξενα και εξωτικά πτηνά στο παρελθόν, κάποια από αυτά με απίστευτα χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα.
Αλλά μεταξύ όλων των αρπακτικών πτηνών σε όλο τον κόσμο, κανένα δεν είναι τόσο δυνατό όσο ο Αετός Άρπυια ή το Αρπακτικό του Βροχερού Δάσους όπως είναι επίσης γνωστός.
 
Το ανακάλυψαν οι πρώτοι εξεαρευνητές της Νότιας Αμερικής και έμειναν άφωνοι στη θέα αυτού του τεράστιου πουλιού.
 
Εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ ώστε του έδωσαν το όνομα ενός τρομακτικού τέρατος της ελληνικής μυθολογίας το οποίο ήταν μισό πουλί και μισό γυναίκα: Της άρπυιας.Σήμερα η εντυπωσιακή εμφάνιση του αετού άρπυια εξακολουθεί να εμπνέει δέος.
 
Με ύψος 90 εκατοστά και άνοιγμα φτερών μέχρι και 2 μέτρα, αυτό το πουλί των βροχερών δασών της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής είναι ένας από τους μεγαλύτερους και δυνατότερους αετούς στον κόσμο.
Τα θηλυκά είναι πιο ογκώδη και το βάρος τους μπορεί να φτάσει τα εννέα κιλά.
 
Κατ’ αναλογία με το μέγεθός τους, οι αετοί άρπυια είναι εξοπλισμένοι με πανίσχυρα νύχια τα οποία φτάνουν σε μήκος τα 13 περίπου εκατοστά—διπλάσιο από το μήκος των νυχιών του λευκοκέφαλου θαλάσσιου αετού.
 
Επίσης, σύμφωνα με το Νάσιοναλ Τζεογκράφικ Τουντέι (National Geographic Today), τα νύχια του αετού άρπυια είναι τόσο δυνατά ώστε μπορούν να συντρίψουν «τα κόκαλα του βραδύποδα, του πιθήκου και άλλων θηραμάτων που αυτός αρπάζει από το θόλο του βροχερού δάσους, σκοτώνοντας συνήθως τα θύματά του ακαριαία».
 
Καλά διαβάσατε.. ο αϊτός Άρπυια κυνηγάει πρωτεύοντα θηλαστικά: πιθήκους και βραδύποδες!
 
Έχουν καταγραφεί ενήλικα θηλυκά να αρπάζουν μεγάλους αρσενικούς πιθήκους ή βραδύποδες βάρους 6 έως 9 κιλών και, να πετάνε μακριά χωρίς προσγείωση, ένα εξαιρετικό δείγμα ισχύος!
 
Ωστόσο, παρά το μεγάλο του μέγεθος και το τρομερό του οπλοστάσιο, κινείται τόσο αθόρυβα, ώστε μπορεί ακόμη και να μη γίνει αντιληπτός καθώς περνάει πάνω από το κεφάλι του στόχου του.
ΠΗΓΗ http://cast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: