Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Αμύνταιο: Η κατολίσθηση έχει συμπαρασύρει περίπου 25 εκατ. τόνους λιγνίτη

Τουλάχιστον τρεις μήνες υπολογίζουν στελέχη της ΔΕΗ ότι θα χρειαστούν για να διατυπώσουν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής που σημειώθηκε στο ορυχείο του Αμύνταιου το πρωί της Κυριακής μετά την κατολίσθηση εκατομμυρίων τόνων χώματος.
Η κατολίσθηση χτύπησε ένα μέτωπο εξόρυξης που αγγίζει τα τρία χιλιόμετρα και, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, φαίνεται να έχει συμπαρασύρει περίπου 25 εκατ. τόνους λιγνίτη δηλαδή το μεγαλύτερο και καλύτερο κοίτασμα του ορυχείου.

Τους επόμενους μήνες, έπειτα από εντατικές έρευνες και τομές στα 3.500 στρέμματα που καταλαμβάνουν οι όγκοι χωμάτων της κατολίσθησης θα είναι σε θέση να γνωρίζουν στη ΔΕΗ σε τι ποσότητες το κοίτασμα που είναι θαμμένο στην κατολίσθηση είναι αξιοποιήσιμο και προς εκμετάλλευση.
Για να γίνουν κατανοητά ορισμένα αριθμητικά μεγέθη που σχετίζονται με το ενδεχόμενο της οριστικής απώλειας του κοιτάσματος, σημειώνεται ότι η αξία του κοιτάσματος των 25 εκατ. τόνων σε τρέχουσες τιμές του ανταγωνισμού (20 ευρώ/τόνος) που δουλεύει το ορυχείο της ΔΕΗ, αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ χωρίς να έχει υπολογιστεί το κόστος της απώλειας του εξοπλισμού και αλλά τρέχοντα κόστη και δαπάνες που θα βαρύνουν την επιχείρηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: