Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

''Έφυγε'' ο τελευταίος στρατοπεδάρχης της ΕΛΔΥΚ, Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος

Πέθανε στον ύπνο του από ανακοπή καρδιάς ο ΤΑΞΧΟΣ ε.α. Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος τελευταίος στρατοπεδάρχης της ΕΛΔΥΚ το 1974 και επικεφαλής των Δυνάμεων αμύνης του στρατοπέδου το 3ήμερο 14-16/8/74 .Ήταν ο άνθρωπος που έζησε λεπτό προς λεπτό μαζί με τους άνδρες του την προσπάθεια των Τούρκων να καταλάβουν το ελληνικό στρατόπεδο-έδρα της ΕΛ.ΔΥ.Κ

Το τριήμερο 14-16 Αυγούστου 1974 ξεχασμένοι και εγκαταλελειμμένοι 318 υπερασπιστές της έδρας της ΕΛ.ΔΥ.Κ, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες, είχαν το δικό τους ραντεβού με την ιστορία.

Σημειώνεται ότι σχεδόν 42 χρόνια μετά εκείνο το καλοκαίρι, ο τελευταίος στρατοπεδάρχης της ΕΛ.ΔΥ.Κ. δημοσίευσε ένα  το βιβλίο  με τίτλο:  «Το Χρονικό της Μάχης της ΕΛΔΥΚ 14-16/8/1974». To βιβλίο προέκυψε από μία πολύωρη συνέντευξη που έδωσε ο κ.Σταυρουλόπουλος στον συγγραφέα και ερευνητή κ.Κωστα Δημητριάδη, με την οποία  και έγινε η αποκ όλο το δραματικό παρασκήνιο. Στο βιβλίο περιγράφεραι πως τον Αύγουστο του 1974 έμεινε μόνος και αβοήθητος με τους 318 άνδρες του οι οποίοι είχαν το χρέος να υπερασπιστούν την τιμή της Ελλάδας. 
Σε παλαιότερη συνέντευξη του είχε πει: «Όσο ζω δεν θα ξεχάσω τους στρατιώτες που πολέμησαν σαν λιοντάρια. Δεν θα ξεχάσω τους ηρωικούς στρατιώτες, που χάθηκαν και ότι τη δεύτερη μέρα της μάχης, στις 15 Αυγούστου, ζήτησα βοήθεια, και παρόλο που η απάντηση ήταν θετική, κανείς δεν ήρθε να βοηθήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: