Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Νέα αντιπαράθεση Άγκυρας - Βερολίνου εγκυμονεί η άρνηση άδειας σε Γερμανούς βουλευτές

Η Άγκυρα αρνήθηκε να δώσει άδεια σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν περίπου 30 Γερμανούς στρατιώτες που υπηρετούν σε μια αεροπορική βάση κοντά στο Ικόνιο (κεντρική Τουρκία), δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου για θέματα άμυνας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, ένα γεγονός που ενδέχεται να αποτελέσει νέα εστία έντασης μεταξύ της Τουρκίας και του Βερολίνου.

«Η κυβέρνηση, ιδίως η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, πρέπει τώρα να προχωρήσουν στα απαραίτητα βήματα για να διασφαλίσουν ότι οι βουλευτές μπορούν σύντομα να επισκεφθούν τους στρατιώτες στο Ικόνιο» επισήμανε ο Ράινερ Άρνολντ. Η άρνηση της Τουρκίας νωρίτερα αυτόν τον χρόνο να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ οδήγησε το Βερολίνο στην απόφαση μετεγκατάστασης των στρατευμάτων του στην Ιορδανία. Στο Ικόνιο, οι στρατιωτικοί της πολεμικής αεροπορίας της Γερμανίας συμμετέχουν σε αποστολές επιτήρησης του ΝΑΤΟ.


«Λυπούμαστε για το αίτημα της Τουρκίας να καθυστερήσουμε το ταξίδι της αποστολής του κοινοβουλίου» είπε σήμερα αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Βρισκόμαστε σε εντατικές συνομιλίες με όλα τα μέρη, περιλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, ώστε να ορίσουμε μια νέα ημερομηνία όσο το δυνατόν συντομότερα» πρόσθεσε.

Για ιστορικούς λόγους, οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας τελούν υπό τον έλεγχο του κοινοβουλίου και το Βερολίνο επιμένει ότι οι Γερμανοί βουλευτές πρέπει να έχουν πρόσβαση στους στρατιώτες. Τον Μάιο η Τουρκία έδωσε άδεια για μια επίσκεψη στο Ικόνιο, όμως κάτοπιν ανακάλεσε την απόφασή της ζητώντας την αναβολή της επίσκεψης που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, εξαιτίας της διμερούς έντασης με το Βερολίνο, σημείωσε ο Ράινερ Άρνολντ.

«Εάν οι βουλευτές δεν μπορούν να επισκεφθούν (τους στρατιώτες), ο γερμανικός Στρατός δεν μπορεί να παραμείνει στο Ικόνιο» επισήμανε από την πλευρά του ο Τόμας Όπερμαν, επιφανής βουλευτής του SPD σε μια ανακοίνωση. «Η κυβέρνηση πρέπει σύντομα να βρει μια λύση» συμπλήρωσε.

(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Δεν υπάρχουν σχόλια: