Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

S-400: Η Τουρκία θα δώσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία

Η Τουρκία συμφώνησε να πληρώσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει από την Ρωσία το πλέον προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, σε μια εμπορική συμφωνία που σηματοδοτεί την απομάκρυνση της από την στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, η οποία κρατούσε την Τουρκία δεμένη με τη Δύση για περισσότερο από έξι δεκαετίες, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο υψηλόβαθμο τούρκο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με τον τούρκο αξιωματούχο, η προκαταρκτική συμφωνία προβλέπει αρχικά τη μεταβίβαση δύο συστοιχιών S-400, ενώ άλλες δύο θα συναρμολογηθούν την επόμενη χρονιά στην Τουρκία. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κρατικής εταιρείας εξαγωγών οπλικών συστημάτων Rosoboronexport, που είναι και η μοναδική κρατική ρωσική εταιρεία στον τομέα αυτό, δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις λεπτομέρειες που αφορούν την συμφωνία με την Τουρκία.


Η συμφωνία για την αγορά των S-400 από την Ρωσία " συνιστά ένα καθαρό σήμα για το ότι η Τουρκία έχει απογοητευθεί από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη " δηλώνει ο Κονσταντίν Μακιένκο, αναλυτής του μοσχοβίτικού Κέντρου Αναλύσεων Στρατηγικής και Τεχνολογίας, ο οποίος ωστόσο επισημαίνει "πριν καταβληθεί η προκαταβολή και τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για οτιδήποτε"

Στα τέλη Ιουνίου, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου επί θεμάτων στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας Βλαντίμιρ Κόζιν είχε δηλώσει ότι το συμβόλαιο για την πώληση στην Τουρκία των συστημάτων S-400 έχει υπογραφεί, αλλά το ζήτημα της χορήγησης δανείου δεν έχει αποφασισθεί ακόμη. Στις 30 Ιουνίου ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντενίς Μαντούροφ είχε δηλώσει ότι σε αυτή την φάση δεν διεξάγονται συνομιλίες για την χορήγηση δανείου στην Τουρκία με σκοπό την αγορά των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Στις 21 Ιουνίου ο γενικός διευθυντής της Rosoboronexport Αλεξάντρ Μιχέιεφ είχε δηλώσει ότι η συμφωνία για την πώληση στην Τουρκία των S-400 βρίσκεται στο στάδιο των συνομιλιών για την σύναψη των σχετικών συμβολαίων.

Σήμερα πάντως ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ρωσία Χουσεϊνί Ντιρόζ δήλωσε ότι το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν συνιστά εμπόδιο για την αγορά των S-400. "Ναι, η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά το ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την Τουρκία να ασκεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να αγοράσει τους S-400" δήλωσε ο Τούρκος πρέσβης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο interfax.

(Πηγές : Bloomberg, interfax, vedomosti.ru)

Δεν υπάρχουν σχόλια: