Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Στο στόχαστρο της Αγκυρας οι ελληνοκυπριακές περιουσίες


Η τουρκική πλευρά δρομολογεί σημαντικές πρωτοβουλίες που αφορούν την ελληνοκυπριακή ακίνητη περιουσία στα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τουρκοκυπριακό Τύπο, μέχρι σήμερα η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας εξέτασε 6330 αιτήσεις ελληνοκυπρίων πολιτών. Από αυτές τις υποθέσεις «έκλεισαν» μόλις οι 1020.
Στο 98% αυτών των υποθέσεων η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε αποζημιώσεις στους Ελληνοκυπρίους ιδιοκτήτες και οι περιουσίες πέρασαν στον έλεγχο της τουρκοκυπριακής πλευράς. Η τουρκοκυπριακή πλευρά μοιράζεται την πληροφορία ότι μετά το 2013 παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στον αριθμό των προσφυγών προς την επιτροπή.

Ωστόσο, στην νέα περίοδο, μετά το ναυάγιο του Κραν – Μοντανά, η τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένει ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν. Την παρούσα περίοδο, η εργοδότηση της επιτροπής λήγει τον Δεκέμβριο του 2017.Ωστόσο, αναμένεται ότι η επιτροπή θα λάβει παράταση.
Μάλιστα για αυτό τον λόγο, η τουρκική πλευρά δημιουργεί σχέδιο δράσης που αφορά τα επόμενα 10 χρόνια. Για αυτό τον σχέδιο, η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται να απελευθερώσει ένα κονδύλιο ύψους 5 δισεκατομμυρίων Στερλίνων Αγγλίας. Το συγκεκριμένο ποσό θα διοχετευτεί στην τουρκοκυπριακή πλευρά δια μέσου των τουρκικών τραπεζών που λειτουργούν στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής.
Υπό το πρίσμα των πληροφοριών που διαρρέουν τις τελευταίες ώρες επιβεβαιώνεται σχετική πληροφορία που θέλει από τώρα και στο εξής οι κάτοχοι των ελληνοκυπριακών περιουσιών να πληρώνουν ειδικό φόρο. Ο φόρος θα φέρει την ονομασία «Σερεφιγιέ».
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: