Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Τεχνητή νοημοσύνη και αυτόνομα όπλα στους πολέμους του μέλλοντος


Στον 21ο αιώνα η εικόνα και η φύση του πολέμου θα μετατραπεί ριζικά. Η ενσωμάτωση του φάσματος των σύγχρονων τεχνολογιών της πληροφορικής και επικοινωνίας στα υπάρχοντα οπλικά συστήματα έχει επιτευχθεί ήδη από το τέλος του 20ου αιώνα, ενώ στον αιώνα που διανύουμε η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των αυτόνομων όπλων θα μεταβάλλει άρδην την τέχνη του πολέμου.
Ο επόμενος γύρος στην κούρσα των εξοπλισμών πλησιάζει και αυτός ο γύρος αφορά την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και τα αυτόνομα οπλικά συστήματα. Ο πόλεμος τα επόμενα 30 χρόνια θα αυτοματοποιηθεί και το μονοπώλιο των ανθρώπων που μάχονταν τα τελευταία 5.000 χρόνια στο πεδίο της μάχης καταρρέει. Οι μελλοντικοί πόλεμοι θα προσδιορίζονται από μηχανές και για τους στρατιωτικούς το όραμα ενός πολέμου χωρίς φίλιες ανθρώπινες απώλειες είναι εξόχως δελεαστικό. Οι πόλεμοι μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και των φθηνών αυτόνομων οπλικών συστημάτων θα απλοποιηθούν, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας νέας μορφής επιθετικού πολέμου συνδυασμένου με την ανωνυμία στο πεδίο της μάχης. Ακολούθως θα αναφερθούμε με παραδείγματα σε οπλικά συστήματα τα οποία μέσω της τεχνητής νοημοσύνης θα αλλάξουν την φύση του πολέμου στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.

Τα μη επανδρωμένα οχήματα ή αεροσυστήματα είναι η πλέον σημαντική εξέλιξη της στρατιωτικής τεχνολογίας την τελευταία δεκαετία. Τα ονομαζόμενα UAV (Unmanned Air Vehicles) ή UAS (Unmanned Aircraft Systems) αναλαμβάνουν καθήκοντα που κατά παράδοση εκτελούσαν ανθρώπινα όντα. Ο χαρακτηρισμός τους ως μη επανδρωμένα αεροσυστήματα οφείλεται στο γεγονός ότι βρίσκονται στο σταυροδρόμι της τεχνολογίας της αεροναυπηγικής, της επιστήμης της ηλεκτρονικής, της πληροφορικής και του αυτοματισμού (ρομποτικής), της ραδιοεπικοινωνίας και το κυριότερο της επιστήμης της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence) η οποία τεχνολογικά είναι της ιδίας βαρύτητας με την διάσπαση του ατόμου. Υπενθυμίζουμε ότι προπομπός στην τεχνολογία των UAV ήταν οι ιπτάμενες βόμβες V1 και V2 που ανέπτυξε και χρησιμοποίησε η Γερμανία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Βέβαια τα UAV που επιχειρούν σήμερα, από τα απλά βομβαρδιστικά έως τα μίνι μη επανδρωμένα ελικόπτερα, απαιτούν τον ανθρώπινο έλεγχο μέσω τηλεχειρισμού και οι εντολές για την επιχειρησιακή τους αποστολή δίδονται από ανθρώπους που βρίσκονται συνήθως χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Αυτό θα αλλάξει σύντομα. Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα δημιουργήσει παντελώς νέα δεδομένα στον χώρο της τεχνολογίας και λίαν συντόμως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή μη επανδρωμένα υποβρύχια θα μπορούν μέσω της τεχνητής νοημοσύνης να λαμβάνουν μόνα τους ανεξάρτητες αποφάσεις που θα κρίνουν την επιχειρησιακή τους αποστολή και την έκβαση της μάχης. Ήδη πολλοί τύποι σύγχρονων UAV ανήκουν στην κατηγορία fire-and-forget, δηλαδή εκτοξεύονται ή απογειώνονται αφού προηγουμένως έχουν προγραμματιστεί για την αποστολή τους και οι μετέπειτα ενέργειές τους δεν εξαρτώνται από ανθρώπινη εντολή. Δύνανται να ίπτανται πάνω από τον στόχο επί πολλές ώρες και μόλις παρουσιαστεί η ευκαιρία, π.χ. ένα επίγειο σήμα κινητού τηλεφώνου, εξαπολύουν επίθεση με αποφάσεις που λαμβάνουν εντός χιλιοστών του δευτερολέπτου.

Δίνοντας σε ρομπότ όπως είναι τα UAV την δυνατότητα να αποφασίζουν, ουσιαστικά έχουμε περιγράψει την φύση του μελλοντικού πολέμου. Από την στιγμή που τα μη επανδρωμένα οχήματα θα αποφασίζουν για την εξέλιξη μιας μάχης, αφού θα μπορούν λόγω τεχνητής νοημοσύνης να αποφασίζουν πιο γρήγορα από ανθρώπινα όντα, η έκβαση των μελλοντικών πολεμικών συγκρούσεων θα εξαρτάται από το επίπεδο ανάπτυξης αυτής της ίδιας της τεχνητής νοημοσύνης που θα έχει ενσωματωθεί στα μη επανδρωμένα οχήματα πάσης φύσεως (ελικόπτερα, υποβρύχια, αεροσκάφη, οχήματα ξηράς,), στους στρατιώτες-ρομπότ ή στα πυραυλικά συστήματα.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο δίνει μεγάλη βαρύτητα στην τεχνολογία των αυτόνομων οπλικών συστημάτων. Πρόσφατα το τεχνολογικό ινστιτούτο DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency) του Πενταγώνου παρουσίασε σε συνεργασία με το MIT (Massachusetts Institute of Technology) το υπερσύγχρονο Eyeriss-chip, το οποίο αντικαθιστά λειτουργίες του εγκεφάλου δια σμίκρυνσης νευρωνικών δικτύων. Το σχέδιο του Πενταγώνου είναι το συγκεκριμένο chip να ενσωματωθεί στον υπολογιστή των UAS, έτσι ώστε τα μη επανδρωμένα αεροσυστήματα να αποκτήσουν τεχνητή νοημοσύνη και να δρουν τελείως αυτόνομα. Τα στρατιωτικά ερευνητικά κέντρα της Ρωσίας και της Κίνας εργάζονται επίσης πυρετωδώς στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και μια κούρσα εξοπλισμών σε αυτόνομα οπλικά συστήματα μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων είναι ήδη προ των πυλών.
Ένας πόλεμος των ρομπότ λοιπόν τεχνολογικά δεν φαντάζει να είναι και τόσο μακρινός, τα πεδία των μαχών του μέλλοντος θα εξουσιάζονται από ρομποτικές μηχανές οι οποίες θα παίρνουν αποφάσεις για την ζωή ή τον θάνατο. Όμως για τους πολέμους υπεύθυνοι θα συνεχίσουν να είναι οι άνθρωποι και όχι οι μηχανές. Όπως υπεύθυνοι είναι για τα πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα.
ΠΗΓΗ http://grothia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: