Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Οι χαλαρές… “διακοπές” των Ναζί στην Βόρεια Αφρική - ΦΩΤΟ

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλές από τις οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά, δείχνουν τις ανάλαφρες στιγμές της ζωής των στρατιωτών του Deutsche Afrika Korps (DAK) του Στρατάρχη Ρόμμελ στην Β. Αφρική.

Στρατιώτες με βαθύ μαύρισμα, αποκεκομβιωμένοι ή και χωρίς χιτώνιο, κάποιοι με… φέσι στο κεφάλι, ποζάρουν χαλαροί και χαμογελαστοί στον φακό με ντόπιους, χαϊδεύουν καμήλες, σκαρφαλώνουν σε φοίνικες ή σε… ιταλικά πεδινά πυροβόλα. Είναι φωτογραφίες από τις «διακοπές» των δυνάμεων του Άξονα στην Αφρική, σε μέρη με εξωτικά ονόματα όπως Τομπρούκ, Μπάρντια, Σολουμ, τραβηγμένες από τους ίδιους τους Γερμανούς πριν τις μάχες ή σε κάποια ανάπαυλα μεταξύ επιχειρήσεων.



Οι 450 φωτογραφίες που περιέχονται σε ένα νέο βιβλίο για την αφρικανική εκστρατεία του Χίτλερ (Rommel in North Africa: Quest for the Nile, Images of War του David Mitchelhill Green) αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες των συνθηκών του πολέμου στην έρημο. Γερμανοί που χαμογελούν σφιγμένοι στις βαριές τους χλαίνες θυμίζουν ότι στην έρημο η λάβρα μπορεί να ψήσει αυγά πάνω στην θωράκιση ενός Πάντσερ αλλά το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν…

Όσο για το νερό που απεικονίζεται να πίνει σε μια φωτογραφία ο Στρατάρχης Έρβιν Ρόμμελ, η «Αλεπού της Ερήμου», είχε πάντα γεύση που μόνο νερό δεν θύμιζε. Έγραφε ένας Γερμανός αξιωματικός: «Εδώ ο άνθρωπος πίνει τρεις φορές περισσότερο νερό απ’ ότι στην Γερμανία. Ως εκ τούτου, ο οργανισμός πρέπει να προσαρμοστεί. Ποιός θα έπινε στην Γερμανία νερό με τέτοιο χρώμα και γεύση; Μοιάζει με κακάο και έχει γεύση θειαφιού. Αλλά είναι καλό για μας, αλλιώς θα διψούσαμε περισσότερο…».

Η τριετής εκστρατεία στην Βόρειο Αφρική περιελάμβανε επιχειρήσεις σε πέντε χώρες –Αίγυπτο, Λιβύη, Τυνησία, Αλγερία και Μαρόκο– και εκτίναξε την φήμη του Ρόμμελ στα ύψη ενώ λίγο έλειψε να κοστίσει στην Βρετανία την Αίγυπτο. Η μεθοδικότητα του Βρετανού Στρατηγού Μοντγκόμερυ και η αποφασιστικότητα των Συμμάχων σήμαναν την αρχή του τέλους για τους Γερμανούς στο μέτωπο της Αφρικής σε ένα ξεχασμένο αιγυπτιακό χωριό, 106 χλμ δυτικά της Αλεξάνδρειας και 240 χλμ από το Κάϊρο. Το όνομά του ήταν Ελ Αλαμέιν.





























ΦΩΤΟ: mediadrumworld.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: