Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Παράνομη NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία για την Κάρπαθο – Ενέπλεξε και βρετανικό πολεμικό πλοίο

Νέα τουρκική πρόκληση με παράνομη NAVTEX σημειώθηκε σήμερα. Ή Άγκυρα επιχείρησε μάλιστα να εμπλέξει στις… «κινήσεις» της και τους Βρετανούς όπως ακριβώς έκανε και με τους Αμερικανούς την προηγούμενη εβδομάδα στην Κύπρο. Άμεση ήταν η αντίδραση του Ελληνικού Πολεμικού ναυτικού το οποίο έσπευσε να απαντήσει με νέα NAVTEX που ακυρώνει την Τουρκική.
Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία επιχείρησε να δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX μια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου, από τις 11 έως και τις 13 Αυγούστου, για άσκηση με πραγματικά πυρά, από βρετανικό πολεμικό πλοίο.

Πριν από λίγες ημέρες η Άγκυρα είχε προβεί και πάλι σε δέσμευση θαλάσσιας περιοχής όχι για δικούς της σκοπούς αλλά για δραστηριότητα που αφορούσε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Ωστόσο, μετά από διάβημα της Κύπρου το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν ποτέ από την Τουρκία να δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Σχετικά με την συγκεκριμένη NAVTEX για το βρετανικό πολεμικό πλοίο η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού απάντησε εκδίδοντας νέα NAVTEX που ακυρώνει την τουρκική και στην οποία γίνεται λόγος για παράνομη δέσμευση περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: