Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Ντουμπάι: Η επόμενη αποστολή στον Άρη θα μιλάει αραβικά...

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε το Ντουμπάι για το φουτουριστικό του στιλ, τα τεχνητά νησιά του, ως έδρα εκατοντάδων επιχειρήσεων απ’ όπου βγαίνουν καινοτόμες ιδέες, τους ουρανοξύστες του και τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία του, το άφθονο χρήμα που ρέει όπως το πετρέλαιο, και ίσως κάποιοι να έχουμε ακούσει για τον οραματιστή εμίρη του, που μετέτρεψε ένα ψαροχώρι σε κέντρο οικονομικού ενδιαφέροντος για όλο τον κόσμο. Σύντομα θα το μάθουμε και ως την πρώτη Αραβική χώρα που έστειλε διαστημική αποστολή στον Άρη.

Ωστόσο δεν ήταν πάντα εύκολα τα πράγματα για το Ντουμπάι. Το 2009 η φούσκα των ακινήτων παραλίγο να βυθίσει το Εμιράτο σε βαθειά οικονομική κρίση καθώς βρέθηκε να έχει έλλειμμα σχεδόν 80 δισ δολάρια. Το αδελφό Εμιράτο, Άμπου Ντάμπι, το πλουσιότερο απ' όλα καθώς διαθέτει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και το ισχυρότερο επενδυτικό κεφάλαιο στον κόσμο, έσπευσε να βοηθήσει το Ντουμπάι με ένεση ρευστότητας 10 δισ δολάρια. Το 2014 συμφώνησε να αναχρηματοδοτήσει το χρέος του με άλλα 20 δις δολάρια. Η αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων στον χρηματοοικονομικό τομέα λειτούργησε άψογα και το Ντουμπάι συνεχίζει να έχει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης.
Το κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών του Διαστημικού Κέντρου Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ, στο Ντουμπάι. Πηγή: CNN Greece
Κινητήριος δύναμη για τη μεγάλη του οικονομική ανάπτυξη ήταν αρχικά το πετρέλαιο των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, το οποίο ελέγχεται πρωτίστως από το Άμπου Ντάμπι. Πολύ γρήγορα ο εμίρης του Ντουμπάι, Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, κατάλαβε ότι το πετρέλαιο κάποια στιγμή θα τελειώσει, οι κατασκευές δεν μπορούν να εξασφαλίσουν σιγουριά για το μέλλον και για να είναι βιώσιμο το εμιράτο θα πρέπει να παράγει άλλα πράγματα. Ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, καινοτομία, τουρισμό, ιδέες και υψηλή τεχνολογία.
Στο πλαίσιο αυτό, πριν από έντεκα χρόνια ξεκίνησε τη λειτουργία του το Διαστημικό Κέντρο Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ στο Ντουμπάι. Σήμερα το Εμιράτο είναι η πρώτη διαστημική δύναμη στον αραβικό κόσμο και “τρέχει” ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια: Το να στείλει και να θέσει σε τροχιά, δορυφόρο γύρω από τον Άρη.
Όπως λέει στο CNN Greece η Σάρα Αλ Αμίρι, επικεφαλής του συμβουλίου επιστημόνων των Αραβικών Εμιράτων, “ο δορυφόρος Hope θα είναι η πρώτη αποστολή αραβικής χώρας στον Άρη και θα δώσει όραμα στους νέους ανθρώπους σε όλο τον αραβικό κόσμο. Υπήρχε ένα κενό στον επιστημονικό τομέα και η οικονομία στο Ντουμπάι βασίζεται στην εισαγωγή τεχνολογίας. Έπρεπε λοιπόν να αναπτύξουμε τη δική μας τεχνολογία για να αποκτήσει η οικονομία μας βιωσιμότητα”.
Ο κ. Ομράν Σαράφ, επικεφαλής του προγράμματος αποστολής δορυφόρου στον Άρη, παρουσιάζει τα βασικά στοιχεία του προγράμματος. Πηγή: CNN Greece

Ο δορυφόρος Hope Probe

Ο Hope ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 2015 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο του ελέγχου. Στα επόμενα δύο χρόνια θα γίνει η συναρμολόγηση του και θα τεσταριστεί σε σκληρές συνθήκες για την αντοχή των υλικών του. Η πρόκληση είναι τεράστια όπως λένε οι επιστήμονες των Εμιράτων αν αναλογιστεί κανείς ότι σχεδόν το 50% των αποστολών στον Άρη έχουν αποτύχει.
Ο Hope θα έχει το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου και θα διανύσει συνολικά 600 εκατομμύρια χιλιόμετρα μέχρι να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο πλανήτη με ταχύτητα που θα φτάνει τα 126.000 χιλιόμετρα την ώρα. Και μόνο η κατασκευή ενός σκάφους που θα κινείται με αυτή την ταχύτητα είναι τεράστια πρόκληση.
Ένας μεγάλος αριθμός του επιστημονικού προσωπικού που εργάζονται στο Διαστημικό Κέντρο του Ντουμπάι είναι γυναίκες. Στο μέσον η Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιστημόνων των Αραβικών Εμιράτων, Σάρα Αλ Αμίρι. Πηγή: CNN Greece
Η εκτόξευση του Hope θα γίνει το 2020 και μετά από ταξίδι σχεδόν 200 ημερών το 2021 θα μπει σε τροχιά γύρω από την Άρη. Το 2022 και το 2023, θα πραγματοποιήσει τις βασικές λειτουργίες του που θα είναι η συλλογή στοιχείων για την ατμόσφαιρα του Άρη, λειτουργίες που θα επεκταθούν και για το 2024. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 150 επιστήμονες από τα Εμιράτα, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Κολοράντο, της Αριζόνα και το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια και τα στοιχεία που θα συλλέγει ο Hope θα είναι προσβάσιμα σε 200 Ιδρύματα και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Πρόθεση και εντολή του εμίρη Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ είναι όλη η επιστημονική γνώση που θα προκύψει από την αποστολή στον Άρη να είναι ανοιχτή και προσβάσιμη για όλο τον κόσμο.
Ο Hope θα προσφέρει για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη εικόνα για την ατμόσφαιρα του Άρη. Μεταξύ άλλων, θα μελετήσει πως επιδρούν μεταξύ τους τα διαφορετικά επίπεδα της ατμόσφαιρας του πλανήτη, θα αναζητήσει πως άλλαξαν στην πάροδο των αιώνων οι κλιματικές συνθήκες στον Άρη και θα δώσει απαντήσεις για το πως δημιουργούνται οι καταιγίδες στην επιφάνεια του πλανήτη και πως σχηματίζονται στρώματα οξυγόνου και υδρογόνου στην άνω ατμόσφαιρα.
Το διαστημικό κέντρο των Αραβικών Εμιράτων ξεκίνησε τη λειτουργία του 2006. Πηγή: CNN Greece

Επόμενος στόχος το βαθύ διάστημα

Στην εντεκάχρονη ιστορία που έχει το διαστημικό κέντρο των Εμιράτων έχουν επενδυθεί πάνω από 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια, και υπήρξαν μέχρι στιγμής δύο σημαντικές στιγμές. Η πρώτη το 2009 με την εκτόξευση του Sat1 του πρώτου δορυφόρου των Εμιράτων και το 2013 με τον Sat 2 που ήταν κατά 70% σχεδιασμένος από τους επιστήμονες των Εμιράτων σε συνεργασία με τη Νότια Κορέα. Στις αρχές του 2018 θα τεθεί σε τροχιά ο τρίτος δορυφόρος των Εμιράτων με το όνομα Khalifasat, o οποίος έχει σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου από το επιστημονικό προσωπικό του Διαστημικού Κέντρου των Εμιράτων και θα τεθεί σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη γη.
Ο Εμίρης του Ντουμπάι, ξεναγείται στους χώρους του διαστημικού κέντρου. Πηγή: Mohammed Bin Rashid Space Centre
Η διαστημική τεχνολογία στα Αραβικά Εμιράτα αναπτύσσεται με ρυθμό 8% κάθε χρόνο και σταδιακά δημιουργεί νέες γενιές επιστημόνων. Πριν έντεκα χρόνια, όταν πρωτολειτούργησε το Κέντρο είχε 75 επιστήμονες και σήμερα ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί.
Το 2015 ο Εμίρης του Ντουμπάι, ανακοίνωσε ότι το επόμενο σχέδιο, μετά τον Άρη θα είναι η εξερεύνηση του βαθέως διαστήματος τονίζοντας ότι ο Hope θα είναι μια πρώτη καλή δοκιμή. Μέχρι το 2021 τα Αραβικά Εμιράτα θέλουν να είναι μέσα στις πέντε πρώτες χώρες παγκοσμίως στη διαστημική τεχνολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: