Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

H NASA βλέπει εξωγήινους 20 χρόνια μακριά

Ο επιστήμονας της NASA που είναι επικεφαλής ερευνών για ζωή σε άλλους πλανήτες ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική πρόοδος μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Ο ρυθμός εντοπισμού δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών αυξάνεται. Κάτι που βοηθά τους επιστήμονες στις έρευνες αναζήτησης εξωγήινης ζωής.

Όταν ανακαλύφθηκε ο πρώτος εξωπλανήτης το 1992, πολλοί το θεώρησαν μοναδικό γεγονός. Ωστόσο 25 χρόνια μετά έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 3.500 εξωπλανήτες από χιλιάδες αστρικά συστήματα.
Αρκετοί από αυτούς βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την «κατοικημένη ζώνη» του αστεριού τους. Εκεί όπου οι επιφανειακές θερμοκρασίες κυμαίνονται από μηδέν έως 100 βαθμούς Κελσίου. Επιτρέποντας έτσι στο νερό να συγκεντρωθεί στην επιφάνεια.
Η παρουσία νερού αυξάνει μαζικά την πιθανότητα ότι υπάρχει ζωή όπως γνωρίζουμε σε αυτούς τους πλανήτες. Σύμφωνα με τον Tony del Genio, διευθυντή του προγράμματος NExSS στο Goddard Institute for Space Studies στη Νέα Υόρκη, η ανακάλυψη εξωγήινης ζωής μπορεί να βρίσκεται μόνο λίγες δεκαετίες μακριά.

H NASA και οι εξωγήινοι

«Νομίζω ότι σε 20 χρόνια θα έχουμε βρει έναν υποψήφιο που ίσως θα μπορούσε να είναι αυτός». Εκτιμά ότι η εξωήγινη ζωή μπορεί να υπάρχει σε μορφές και μέρη τόσο παράξενα που να διαφέρει ουσιαστικά από τη ζωή στη Γη.
«Πρέπει να συνεχίσουμε με το είδος της ζωής που γνωρίζουμε», τονίζει από τη στιγμή που βρίσκονται στην πρώιμη φάση της έρευνας. Κάθε κύτταρο που γνωρίζουμε απαιτεί νερό έτσι οι επιστήμονες εστιάζουν την προσοχή τους σε κόσμους που έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν υγρό νερό.
Ανάμεσά τους το φεγγάρι του Δία, η Ευρώπη, που έχει υγρό νερό κάτω από παγωμένη κρούστα. Είναι παρόμοιο με τους ωεκανούς κάτω από τους πάγους της Αρκτικής και της Ανταρκτικής.
Το νερό ωστόσο δεν είναι το μόνο πράγμα που εστιάζουν οι επιστήμονες. Ψάχνουν επίσης για χημικά σημάδια ζωής. Ο Tony del Genio είναι αισιόδοξος πως η NASA βρίσκεται στα πρόθυρα ανακάλυψης εξωγήινης ζωής. Ωστόσο άλλοι επιστήμονες δεν είναι τόσο πεπεισμένοι.
Πηγή: Mirror

Δεν υπάρχουν σχόλια: