Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώνεται σήμερα το swap ΟΜΟΛΟΓΩΝ της χώρας μας.

Όσοι κατέχουν ομόλογα, που προήλθαν από το PSI του 2012, hedge funds, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, καλούνται να απαντήσουν στην πρόσκληση που αφορούσε συνολικά 20 ομόλογα ονομαστικής αξίας 29,8 δισ. Ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων βρίσκεται στα χέρια hedge funds
Να σημειωθεί ότι όλοι οι ξένοι οίκοι που εξέδωσαν αναλύσεις για το θέμα τάχθηκαν υπέρ της ανταλλαγής, ενώ σε αυτή θα συμμετέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία (6 δισ. ευρώ) και οι εγχώριες τράπεζες.

Μολονότι το swap δεν προσθέτει φρέσκο χρήμα στα ταμεία του Δημοσίου το εγχείρημα είναι υψίστης σημασίας για τα ομόλογα της ελληνικής δημοκρατίας, καθώς το υψηλό ποσοστό συμμετοχής των επενδυτών θα εκπέμψει σήμα ομαλοποίησης της ελληνικής οικονομίας. Πόσω μάλλον όταν τα εν λόγω ομόλογα λήξης από το 2023 έως και το 2042 αντικαταστάθηκαν με 5 νέα χρονικής διαρκείας 5,10,15 και 25 έτη.
«Ενισχύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών, κυρίως όμως βελτιώνεται η εμπορευσιμότητα των ελληνικών τίτλων και εξομαλύνεται η καμπύλη», αναφέρει η ίδια πηγή και προσθέτει: «Η επιτυχία του swap θα στρώσει το έδαφος για περισσότερες εκδόσεις ομολόγων από την πλευρά του Δημοσίου».
Ο διακανονισμός των 5 «νέων» ομολόγων θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου και σαφώς θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο. Στους άμεσους στόχους του οικονομικού επιτελείου είναι η έξοδος του δημοσίου στις αγορές αμέσως μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Εφόσον, όλα εξελιχθούν ομαλά και έως το Eurogroup -το αργότερο- της 22ας Ιανουαρίου υπάρξει η τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για την 3η αξιολόγηση τότε το δημόσιο θα επιχειρήσει τον Φεβρουάριο νέα έκδοση ομολόγου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός προβλέπει την έκδοση 3τους ομολόγου ύψους 3-5 δισ. ευρώ.
Στόχος είναι έως το καλοκαίρι και πριν την λήξη του μνημονίου να γίνουν έως τέσσερις εκδόσεις ούτως ώστε να χτιστεί κεφαλαιακό μαξιλάρι περίπου 15 δισ. ευρώ. Κεφάλαια, τα οποία θα εξυπηρετήσουν τις δανειακές ανάγκες του δημοσίου έως το τέλος του 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: