Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Τον θάνατο του Ναυάρχου Μελά ανήγγειλε πρώτος ένας νεκρός

Τη Δευτέρα 2 Μαρτίου του 1953, πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο Κώστας Μελάς, ο πρώην Ναύαρχος και μετέπειτα βουλευτής Ιωαννίνων με το κόμμα των Φιλελευθέρων το 1915 και 1920, καθώς επίσης πρόεδρος του Μεταψυχικού Συνδέσμου Αθηνών και εκδότης του πνευματιστικού περιοδικού “Ο κόσμος της ψυχής”.

Το τεύχος Μαΐου, του 1955, του πνευματιστικού περιοδικού "Ο κόσμος της ψυχής"
Το τεύχος Μαΐου, του 1955, του πνευματιστικού περιοδικού “Ο κόσμος της ψυχής”
Τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του, πέρα από την πολιτική και στρατιωτική του δράση, τα αφιέρωσε με πάθος στη διοργάνωση του μεταψυχικού κινήματος στην Ελλάδα και στην έρευνα του μεταθανάτιου μυστηρίου.
Το μεσημέρι εκείνης της Δευτέρας λοιπόν, η Δέσποινα Γαβριηλίδου τον επισκέφτηκε στην κλινική που νοσηλευόταν. Όπως διαπίστωσε η ίδια, αλλά και όπως την πληροφόρησαν οι θεράποντες ιατροί του, η κατάστασή του δεν ήταν ούτε απελπιστική, ούτε άμεσα επικίνδυνη.
Στις 6 το απόγευμα στης ίδιας μέρας, η Δέσποινα Γαβριηλίδου δέχθηκε στο σπίτι της, στην οδό Ακαδημίας 62, τα μέλη του πνευματιστικού κύκλου της, με σκοπό την πνευματιστική επικοινωνία με τον άυλο κόσμο.
Ο Ναύαρχος Κωνσταντίνος Μελάς (1874-1953)
Ο Ναύαρχος Κωνσταντίνος Μελάς (1874-1953)
Πριν αρχίσουν τη συνεδρίαση, τους εξήγησε ότι η κατάσταση της υγείας του Μελά δεν κρινόταν επικίνδυνη για τη ζωή του, όπως την είχαν ενημερώσει οι ιατροί του. Στις 6 ακριβώς, ξεκίνησε η πνευματιστική συνεδρίαση με τη συνήθη ενδεδειγμένη πειθαρχία. Σε λίγο, ο Πνευματικός Οδηγός του κύκλου, χρησιμοποιώντας δύο ισχυρά διάμεσα της ομήγυρης, ανακοίνωσε ότι “ο Κώστας Μελάς πέρασε στην αιωνιότητα, με τη χαρά που του ενέπνευσε ο πνευματισμός και η εγκόσμια αποστολή του, που ήταν να ανακουφίσει τους ανθρώπους από την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων”.
Αμέσως μετά από αυτή τη συγκλονιστική αποκάλυψη, εμφανίστηκε στον πνευματιστικό τους κύκλο η οντότητα του νεκρού Ιωάννη Γιαννέ, ο οποίος, όταν ζούσε, παρακολουθούσε τις πνευματιστικές συνεδριάσεις του Κώστα Μελά και τους ανήγγειλε κι εκείνος με στόμφο: “Ο αγαπητός μου διδάσκαλος Κώστας Μελάς δεν ανήκει πια στον κόσμο σας”.
Φωτογραφία από πνευματιστική συνεδρίαση (seance), στις αρχές του 20ου αιώνα
Φωτογραφία από πνευματιστική συνεδρίαση (seance), στις αρχές του 20ου αιώνα
Καθ’ όλη τη διάρκεια της πνευματιστικής επικοινωνίας, το τηλέφωνο του σπιτιού χτυπούσε ασταμάτητα, παρά το γεγονός ότι το ακουστικό του ήταν κατεβασμένο. Ωστόσο, κανείς από τον κύκλο δεν κουνήθηκε από τη θέση του, για να ανταποκριθεί στο αλλόκοσμο κάλεσμα.
Όταν πια είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, ειδοποιήθηκαν τα μέλη της ότι πράγματι ο Κώστας Μελάς είχε αποβιώσει.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 05/03/1953…
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ", στις 05/03/1953
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 05/03/1953
ΠΗΓΗ https://strangepress.gr/2016/11/27/ton-thanato-toy-nayarxoy-mela-
aniggeile-protos-enas-nekros/

Δεν υπάρχουν σχόλια: