Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Το “ταξίδι” στον Άρη, το 1913

Στις αρχές του 20ου αιώνα, πολύς λόγος γινόταν για τον πλανήτη Άρη. Οι επιστημονικές παρατηρήσεις για αυτόν τον πλανήτη έδιναν αφορμές για μία σειρά υποθέσεων και εικασιών, εξάπτοντας τη φαντασία των ανθρώπων εκείνης της μακρινής εποχής.
Το 1913, όμως, με αφορμή την έκδοση ενός βιβλίου του Θεοσοφιστή Charles Webster Leadbeater, το οποίο προκάλεσε ποικίλα σχόλια, ιδίως στον Γαλλικό Τύπο, η συζήτηση για τον πλανήτη Άρη πήρε άλλες διαστάσεις.

Στο βιβλίο του Leadbeater, γραμμένο στα αγγλικά και μεταφρασμένο σε δέκα γλώσσες, γινόταν λόγος από τον για τις επανειλημμένες επισκέψεις του στον κόκκινο πλανήτη. Το αναγνωστικό κοινό του Leadbeater θεωρούσε ότι ο ίδιος ούτε μπορούσε να εξαπατηθεί, αλλά ούτε και να τους εξαπατήσει.
Ο Leadbeater ήταν ένας από τους πλέον έγκριτους Θεοσοφιστές της εποχής του. Είχε συγγράψει μία μεγάλη σειρά βιβλίων για την Αλχημεία και για τη Μαγεία.
Charles Webster Leadbeater (16/02/1854 - 01/03/1934)
Charles Webster Leadbeater (16/02/1854 – 01/03/1934)
Πώς μπορούσε λοιπόν κάποιος να επισκεφθεί τον Άρη; Σύμφωνα με τον Leadbeater, το ταξίδι αυτό γινόταν κατά τη διάρκεια του ύπνου, εγκαταλείποντας το σώμα και χρησιμοποιώντας ως μεταγωγικό μέσο το αστρικό σώμα, δηλαδή το αόρατο εκείνο σώμα, το οποίο κατά τη διάρκεια της νύχτας αποσπάται από το φυσικό του περίβλημα.
Για τον Leadbeater, δεν υπήρχε η παραμικρή δυσχέρεια στις εξωτερικεύσεις αυτές, οι οποίες ενίοτε έφταναν πολύ μακριά, αφού του επέτρεπαν μεταξύ άλλων να διανύει ακόπως τα 20 εκατομμύρια λευγών, τα οποία μας χωρίζουν από τον Άρη.
Μεταξύ άλλων περίεργων αποκαλύψεων, τις οποία περιελάμβανε το βιβλίο, γινόταν πλήρης περιγραφή της ζωής του Άρη, εκπλήττοντας με την ιδιαίτερη σαφήνειά της.
Αφού έκανε λόγο για τις διώρυγες, για τις οποίες είχαν ήδη μιλήσει οι αστρονόμοι, έλεγε για τους κατοίκους του ότι έμοιαζαν πολύ με τους γήινους, αλλά ήταν κάπως πιο βραχύσωμοι και είχαν ευρύτατο το στήθος, αφού λόγω έλλειψης αέρα ήταν αναγκασμένοι να αναπνέουν βαθύτερα. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια.
Η περιγραφή των πόλων του Άρη, όπως δινόταν από τον Leadbeater, ήταν ιδιαιτέρως γοητευτική. Τα σπίτια των κατοίκων του πλανήτη ήταν χτισμένα εν μέσω ολάνθιστων κήπων, από ένα υλικό που μοιάζει με γυαλί, αλλά με εξαιρετικές ιδιότητες. Το υλικό αυτό επιτρέπει τη θέα του μαγευτικού περιβάλλοντος, προφυλάσσοντας ταυτόχρονα τους ενοίκους του σπιτιού από την αδιάκριτη περιέργεια των περαστικών.
Οι Αρειανοί σε πολλά ζητήματα είναι περισσότερο προχωρημένοι από τους κατοίκους της Γης. Μπορούν μεταξύ άλλων να μιλούν και ταυτόχρονα να καταγράφουν τα λεγόμενά τους σε ειδικές πλάκες. Χρησιμοποιούν πολύ τον ηλεκτρισμό, ενώ έχουν εκπαιδευμένα πολλά κατοικίδια ζώα, τα οποία εκτελούν για αυτούς διάφορες υπηρεσίες.
Όσον αφορά στον θεσμό του γάμου, οι κάτοικοι τους Άρη έχουν δεχθεί τον θεσμό της πολυγαμίας και τα παιδιά τους τελούν υπό την φροντίδα του Κράτους. Η ιατρική έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε δεν υπάρχουν ασθένειες.
Όταν απέλθει το γήρας, αρχίζει να σβήνει η αγάπη για τη ζωή και τότε οι γέροντες απευθύνονται σε ειδικό ινστιτούτο, το οποίο τους παρέχει έναν ανώδυνο θάνατο.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 17/04/1913…
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", στις 17/04/1913
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 17/04/1913

Δεν υπάρχουν σχόλια: