Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Νέα είδη ψαριών στον Ειρηνικό – Ανακαλύφθηκαν σε βάθη 7.500 μέτρων (ΦΩΤΟ)

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τρία νέα είδη ψαριών της οικογένειας «Snailfish» στα μεγαλύτερα βάθη των ωκεανών της Γης.

Μια διεθνής ομάδα που εξερεύνησε την τάφρο Ατακάμ στο νοτιοανατολικό Ειρηνικό ανακάλυψε τρία είδη ψαριών, που τα ονόμασαν «Snailfish Atacama» και τα οποία κολυμπούσαν σε βάθη που έφτανα από 6.500 έως 7.500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι αυτά τα ασυνήθιστα πλάσματα είναι εξαιρετικά καλά «εξοπλισμένα» για να μπορούν να επιβιώνουν σε ένα τόσο σκληρό περιβάλλον.

Perierga.gr - Τρία νέα είδη ψαριών ανακαλύφθηκαν σε βάθη 7.500 μέτρων
Το σώμα των ψαριών μοιάζει με ζελατίνα και είναι σχεδόν διαφανές. «Υπάρχει κάτι που κάνει τα συγκεκριμένα ψάρια μοναδικά, αφού μπορούν  να προσαρμοστούν και να ζήσουν σε τόσο μεγάλα βάθη», δηλώνει ο Τόμας Λίνλει, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Νιουκαστλ. Το θετικό και προσαρμοστικό χαρακτηριστικό του νέου αυτού είδους ψαριών είναι ότι ζουν σχεδόν απαλλαγμένα από άλλους ανταγωνιστές ή θηρευτές ενώ εμφανίζονται να είναι ιδιαίτερα δραστήρια πλάσματα.
Perierga.gr - Τρία νέα είδη ψαριών ανακαλύφθηκαν σε βάθη 7.500 μέτρων
«Η ζελατινώδης δομή τους σημαίνει ότι είναι απόλυτα προσαρμοσμένα για να ζουν υπό ακραίες πιέσεις και στην πραγματικότητα οι σκληρότερες δομές που υπάρχουν στο σώμα τους είναι τα οστά στο εσωτερικό των πτερύγιών τους, που τους δίνουν ισορροπία και τα δόντια τους».

«Η έλλειψη πίεσης και χαμηλών θερμοκρασιών θα οδηγούσαν τα εξαιρετικά εύθραυστα σώματα των ειδών αυτών να «λιώνουν», αν ποτέ πλησίαζαν στην επιφάνεια». Αυτό το νέο είδος ψαριών μπορεί να κολυμπά προς τα πίσω και ανάποδα, χρησιμοποιώντας τα πτερύγια που έχουν στην κοιλιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: