Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Γιβραλτάρ: Νέο σοβαρό επεισόδιο μεταξύ βρετανικού Ναυτικού και ισπανικής Ακτοφυλακής

Με προειδοποιητικές βολές φωτοβολίδων απάντησε το βρετανικό Ναυτικό στις απόπειρες πλοίου της Ισπανικής Ακτοφυλακής, να πλησιάσει το βρετανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο HMS Talent (S92) κλάσης Trafalgar στην περιοχή του Γιβραλτάρ.
Το περιστατικό συνέβη την ώρα που το βρετανικό υποβρύχιο απέπλεε από την ναυτική βάση του Γιβραλτάρ μετά τον ανεφοδιασμό του με πυραύλους RGM/UGM-109E Tomahawk Land Attack Missile (TLAM Block IV).
Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μοναδική. Συνολικά από το 2017 έχουν συμβεί ανάλογα περιστατικά τέσσερις ακόμη φορές σε βρετανικά και αμερικανικά πλοία.
 Στις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2018 το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Newport News, κλάσης Los Angeles, δέχθηκε παρενόχληση από πλοίο της ισπανικής υπηρεσίας τελωνείων.

Και σε αυτή την περίπτωση η βρετανική Στρατιωτική Αστυνομία του Γιβραλτάρ είχε παρενέβη για να προστατέψει το αμερικανικό υποβρύχιο. Τον περασμένο Μάιο ισπανικό πλοίο προσπάθησε να παρενοχλήσει επίσης ένα ακόμη αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, το οποίο προσπαθούσε να δέσει στο ναύσταθμο του Γιβραλτάρ.
Ένα μήνα νωρίτερα τον Απρίλιο του 2018 το ισπανικό περιπολικό σκάφος Rio Cedena παρενόχλησε στην περιοχή του Γιβραλτάρ το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Florida (SSGN-728) κλάσης Ohio, εξοπλισμένο με 154 πυραύλους RGM/UGM-109E Tomahawk Land Attack Missile (TLAM Block IV). Κατα την διάρκεια αυτού του περιστατικού βρετανικό περιπολικό σκάφος εξαπέλυσε φωτοβολίδες κατά του ισπανικού πλοίου.
Τέλος, το 2017 σκάφη του Βασιλικού Ναυτικού καταδίωξαν ισπανικό σκάφος, καθώς προσπαθούσε να εμποδίσει την πλεύση του αμερικανικού πλοίου USNS Carson City, κλάσης Spearhead, ανοικτά του Γιβραλτάρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: