Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ – «Βόμβα» Γιούνκερ: Κίνδυνος πολέμου στα Βαλκάνια

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχει κίνδυνος νέων στρατιωτικών συγκρούσεων στα Βαλκάνια, εάν οι χώρες της περιοχής δεν έχουν ευρωπαϊκή προοπτική.
«Εάν μια τέτοια πολύπλοκη ευρωπαϊκή περιοχή έχει την εντύπωση ότι δεν είμαστε σοβαροί με την ευρωπαϊκή προοπτική, θα βιώσουμε σύντομα αυτά που είχαμε στα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990», τόνισε ο Γιούνκερ σε ομιλία του, ενώ υπογράμμισε ότι η ιστορία της δεκαετίας του 1990 δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί στα Βαλκάνια.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι ο δρόμος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προς την πλήρη ένταξη στην ΕΕ είναι ακόμα μακρύς, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να έχει διαπιστωθεί κάποια πρόοδος, αλλά όχι επαρκής.
Επίσης, πρότεινε να δημιουργηθεί στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ένα οικονομικό πλαίσιο, στο οποίο θα μπορούσαν να ενεργούν εν μέρει σαν να ήταν πλήρη μέλη.
Τέλος δήλωσε πως η πλήρης ένταξη δεν αναμένεται πριν από το 2025, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί εντατικά με την περιοχή και να την βοηθήσει, όπου αυτό είναι απαραίτητο, αλλά επίσης πρέπει να καταστεί σαφές ότι κάθε συνοριακή διαμάχη πρέπει να επιλυθεί πριν από την είσοδό της στην ΕΕ.
ΠΗΓΗ epilekta.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: