Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Σκόρδο εναντίον καρκίνου και σταφυλόκοκκου

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες αθλητές μασούσαν σκόρδο κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες, διότι πίστευαν ότι αυτό τους προστάτευε και ότι θα βελτίωνε τις αποδόσεις τους. Σήμερα οι επιστημονικές έρευνες σταδιακά ανακαλύπτουν τις πολλαπλές ευεργετικές για τον άνθρωπο ιδιότητες του σκόρδου.

Σε δύο ενδιαφέρουσες έρευνες βρέθηκε, ότι το σκόρδο περιέχει ουσίες, που πιθανόν να είναι εξαιρετικά χρήσιμες στη θεραπεία κατά του καρκίνου και στην καταπολέμηση του ανθεκτικού σταφυλόκοκκου.

Στην πρώτη έρευνα Ισραηλινοί ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο από τις κυριότερες ουσίες που περιέχονται στο σκόρδο, την aliinase και την aliin. Οι δύο αυτές ουσίες βρίσκονται στη φυσική κατάσταση του σκόρδου ξεχωριστά και δεν είναι συνδεδεμένες.
Όταν το σκέλος του σκόρδου σπάσει, οι δύο ουσίες συνδέονται και σχηματίζουν την allicin. Η allicin είναι η ουσία που δίνει στο σκόρδο τη χαρακτηριστική του μυρωδιά και γεύση. Είναι επίσης πολύ τοξική για τα καρκινικά κύτταρα.
Στα πειράματά τους οι Ισραηλινοί ερευνητές, συνέδεσαν ειδικά αντισώματα εναντίον γαστρικών καρκίνων με την ουσία aliinase. Στη συνέχεια χορήγησαν σε ποντίκια με καρκίνους τα ειδικά αντισώματα με την aliinase. Στη δεύτερη φάση των πειραμάτων τους, χορήγησαν στα ποντίκια την aliine.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι δημιουργήθηκε τοπικά, στο γαστρικό καρκίνο, αυξημένη συγκέντρωση allicin που οδήγησε στην ίαση των ποντικιών από τον καρκίνο τους.
Η θεραπευτική αυτή μέθοδος δεν προκάλεσε προβλήματα στα υγιή κύτταρα των ποντικιών.
Καταστράφηκαν επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης της allicin που προκλήθηκε μέσα στα καρκινικά κύτταρα χάρις στη μέθοδο αυτή.
Βλέπουμε λοιπόν ότι σε πειραματικό επίπεδο, οι ουσίες που περιέχονται στο σκόρδο είναι ικανές να εξολοθρεύσουν καρκινικά κύτταρα. Η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την εξάλειψη των μεταστάσεων.
Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για πολλά είδη καρκίνου δεδομένου ότι θα κατασκευαστούν τα ειδικά αντισώματα εναντίον αντιγόνων διαφόρων καρκίνων.
Σε μια άλλη εξέλιξη, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του ανατολικού Λονδίνου, χρησιμοποίησαν την allicin για να καταπολεμήσουν τον ανθεκτικό σταφυλόκοκκο (MRSA Methicillin-resistant Staphylococcus aureus).
Το μικρόβιο αυτό είναι υπεύθυνο για πολύ σοβαρές και συχνά θανατηφόρες μολύνσεις σε ασθενείς με μειωμένη άμυνα στα νοσοκομεία. Είναι ανθεκτικό ακόμη και στα ισχυρότερα αντιβιοτικά και το θεραπευτικό οπλοστάσιο που διαθέτουν οι γιατροί εναντίον του μικροβίου είναι πολύ περιορισμένο.
Οι γιατροί στο Λονδίνο χρησιμοποίησαν με επιτυχία σε προκαταρκτικές έρευνες το φυσικό συστατικό του σκόρδου allicin σε διάφορες μορφές, κρέμες, χάπια και σαπούνι για την εξάλειψη του μικροβίου του ανθεκτικού σταφυλόκοκκου.
Βλέπουμε λοιπόν, ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι που λάτρευαν το σκόρδο, είχαν συνειδητοποιήσει από τότε τις ευεργετικές δράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι επιστήμονες σήμερα επιβεβαιώνουν τις αρχαίες πεποιθήσεις και ανοίγουν νέους θεραπευτικούς ορίζοντες χάρις στο σκόρδο, ένα αξιόλογο σύμμαχο που μας χάρισε η φύση.
medlook

Δεν υπάρχουν σχόλια: