Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Δυο αριστοκράτες έφηβοι Θράκες, 2.700 χρόνων, ευρέθησαν στο... Καζακστάν!

                                                
                                               Ο νεαρός 19χρονος Θραξ...

Στην νυν έκταση του ανατολικού Καζακστάν, σε μια κοιλάδα, στα απομακρυσμένα βουνά Tarbagatai, οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν προσφάτως ένα νεκροταφείο (τύπου Kurgan, λένε), Εποχής Σιδήρου…
Στον τύμβο II ευρέθησαν τα λείψανα δύο εφήβων, οι οποίοι ζούσαν περίπου2.700 χρόνια πριν! Ανήκαν στους Σάκες (*), που ήταν στενά συνδεδεμένοι με τους Σκύθες, οι οποίοι κατείχαν μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ασίας από τον 8ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ.



Ο τάφος...



Με επί κεφαλής τον Zainolla Samashev, διευθυντή του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Margulan, η ομάδα προσδιόρισε τα ελάχιστα απομεινάρια μιας νεαρής γυναίκας, περίπου 16 χρόνων, της οποίας ο τάφος είχε συληθεί, και την αδιατάρακτη ταφή ενός σκελετού εφήβου ανδρός, όχι μεγαλύτερου από 19 χρόνων. Ο άνδρας φορούσε ένα χρυσό περιδέραιο (τύπου torc, λένε), γύρω από τον λαιμό του, κρατούσε ένα χάλκινο μαχαιρίδιο και ήταν εξοπλισμένος με μια επιχρυσωμένη ξύλινη φαρέτρα, για βέλη με χάλκινα άκρα. Και οι δύο έφηβοι θάφτηκαν με αριστοκρατική ταφή, καλυμμένοι με χρυσές χάντρες, με χρυσά μικροσκοπικά κεφάλια ελαφιών με υπερμεγέθη κέρατα (**).
Τα κτερίσματα του νεαρού Θράκα...



ΠΗΓΗ: Archaeological Institute of America, Νοέμβριος / Δεκέμβριος2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: