Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

ΡΩΣΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ :Ο Ποροσένκο υπέγραψε στρατιωτικό Νόμο!

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, υπέγραψε στρατιωτικό Νόμο μετά το επεισόδιο μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών πλοίων κοντά στην Κριμαία. Το μέτρο αυτό εκτιμάται πως θα έχει διάρκεια 60 ημερών και επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στην Ουκρανία.
Ουκρανία
Ο στρατιωτικός Νόμος θα τεθεί σε ισχύ, πιο συγκεκριμένα, από σήμερα 26.11.2018, μέχρι και τις 26.01.2019. Ακόμη εκκρεμεί η τελική επικύρωση από το κοινοβούλιο στην Ουκρανία, ωστόσο ο ουκρανικός στρατός ήδη έχει διαταχθεί να ξεκινήσει μια μερική στρατιωτική κινητοποίηση σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο ουκρανικός στρατός τέθηκε σε πλήρη πολεμικό συναγερμό ακόμη και πριν ανακοινωθεί ο στρατιωτικός Νόμος. Η ουκρανική βουλή αναμένεται να ψηφίσει μέσα στην διάρκεια της ημέρας την απόφαση αυτή του Ποροσένκο.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε πως η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη Ρωσία και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Μόσχα να προβεί και σε άλλες επιθετικές ενέργειες στην ξηρά ή στη θάλασσα.
Παράλληλα, ένα νέο βίντεο από την επιχείρηση της FSB κατά των πλοίων της Ουκρανίας βλέπει το φως της δημοσιότητας. Η επιδρομή των Ρώσων στα πλοία της Ουκρανίας έγινε την Κυριακή, 25.11.2018, όταν σύμφωνα με τη Ρωσία τα πλοία “Μπέρντιανσκ”, “Νικόπολη”, “Γιανού Καπού” παραβίασαν τα ρωσικά χωρικά ύδατα στην περιοχή του στενού του Κέρτς στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά η κίνηση της Ουκρανίας ήταν προμελετημένη. Τα πλοία παραβίασαν τα ρωσικά χωρικά ύδατα και στη συνέχεια δεν υπάκουαν στην εντολές του λιμενικού με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ολόκληρη επιχείρηση από αέρος και θαλάσσης για την ακινητοποίησή τους.
Πλέον, και αφού τα πλοία καταλήφθηκαν από κομάντος της FSB, έχουν μεταφερθεί στο Λιμάνι του Κέρτς όπου μάλιστα έχουν καμουφλαριστεί…

Ανησυχεί η Γερμανία για την κατάσταση στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, την «μεγάλη ανησυχία» του Βερολίνου για την νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εξέφρασε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε «τον αποκλεισμό του περάσματος στην Θάλασσα του Αζόφ» ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.
«Ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν την εξομάλυνση της κατάστασης», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και ότι «πρέπει να εξασφαλισθεί η ελεύθερη διέλευση στην Θάλασσα του Αζόφ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει ακόμη μιλήσει με τους προέδρους των δύο χωρών, αλλά η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία και με τις δύο πλευρές.
Να φροντίσουν για την «αποκλιμάκωση» κάλεσε και τις δύο πλευρές και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και τόνισε ότι «είναι σημαντικό αυτός ο αποκλεισμός να αρθεί».
Με πληροφορίες και video από: sputnik / rt.com / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: