Οι περισσότεροι είμαστε εξοικειωμένοι με τα δημοφιλή πια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά λίγοι έχουμε ακούσει για τα ωμέγα-6. Είναι και τα δύο είδη καλά για την υγεία μας και σε ποιες τροφές τα εντοπίζουμε;Δεν δημιουργούνται όλα τα λιπαρά με τον ίδιο τρόπο: Υπάρχουν τα κορεσμένα και τα ακόρεστα. Το δύσκολο είναι να γνωρίζουμε ποια λιπαρά είναι καλά για τον οργανισμό μας και ποια χρειάζεται να αποφεύγουμε. Ο καλύτερος τρόπος να αντιληφθούμε τη σημασία τους είναι να τα συγκρίνουμε.
Τόσο τα ωμέγα-6, όσο και τα ωμέγα-3 ανήκουν στην κατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών· χημικά, πρόκειται για απλά μόρια λίπους, υγρά σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά αρχίζουν να στερεοποιούνται όταν κρυώσουν.
Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) είναι πολύ πιο υγιεινά προς κατανάλωση από τα κορεσμένα ή trans λιπαρά. Βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερίνης, που με τη σειρά της μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Επιπλέον, και τα δύο είδη λιπαρών οξέων θεωρούνται «απαραίτητα» για το σώμα μας, αφού ο οργανισμός μας τα χρειάζεται μεν για να παραμένει υγιής, αλλά δεν μπορεί δε να τα συνθέσει μόνος του. Τόσο τα ωμέγα-3, όσο και τα ωμέγα-6 είναι σημαντικά για την ομαλή λειτουργία όλων των ιστών του οργανισμού.
Τα οφέλη τους στην υγεία μας
Τα δύο είδη λιπαρών οξέων δεν έχουν τις ίδιες επιδράσεις στον οργανισμό μας. Οι επιστήμονες θεωρούν πως τα ωμέγα-6 είναι προ-φλεγμονώδη, ενώ τα ωμέγα-3 αντιφλεγμονώδη. Τα ωμέγα 3 λιπαρά διεγείρουν την παραγωγή της πρωτεΐνης LR11 και έτσι συμβάλλουν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer. Επιτρέπουν την καλύτερη αποβολή του νερού από το σώμα μας, μειώνουν κατά πολύ τον κίνδυνο καρκίνου στα νεφρά και άλλων σχετικών παθήσεων.Από την άλλη πλευρά, τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα ενθαρρύνουν την αναπαραγωγή των κυττάρων και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Συμβάλλουν στην έλαστικότητα του δέρματος και αποτελούν, όπως προαναφέραμε, τους προδρόμους διάφορων προ-φλεγμονωδών μορίων που στοχεύουν στους θρόμβους αίματος.
Πού τα βρίσκουμε;
Το κλειδί εδώ βρίσκεται στην ισορροπία ανάμεσα στα ωμέγα-6 και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Και αυτό διότι αν ο οργανισμός μας διαθέτει πλεόνασμα ωμέγα-6, αυτά μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό, αφού καταλήγουν να ενισχύουν τις φλεγμονές, αντί να τις μειώνουν. Τα ωμέγα-3 είναι λοιπόν αυτά που ρυθμίζουν τα ωμέγα-6.Τα ωμέγα 6 είναι παρόντα στο ηλιέλαιο, στο χυμό σταφυλιού, στο σουσάμι, στους σπόρους κολοκύθας, στη μαργαρίνη και στο κρέας. Τα ωμέγα-3 βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, όπως στο σκουμπρί, στη ρέγκα, στο σολομό και στη σαρδέλα. Υψηλά ποσοστά διαθέτει και ο λιναρόσπορος, το μαρούλι, τα αμύγδαλα, ακόμα και το κραμβέλαιο.
ΠΗΓΗ https://enallaktikidrasi.com/2018/12/omega-3-omega-6-poia-diafora-poies-trofes-vriskontai/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου