Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Nέο «ράπισμα» Αποστολάκη στους Τούρκους: Αποχώρησε από άσκηση του ΝΑΤΟ η φρεγάτα «Έλλη» – Στο κενό οι «λεονταρισμοί» της Άγκυρας

«Λεβέντικη» απάντηση στο τουρκικό γενικό επιτελείο ναυτικού από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη, ο οποίος έδωσε εντολή απόσυρσης από την άσκηση «Μπλε Φάλαινα» της φρεγάτας «Έλλη», λόγω προσπάθειας των Τούρκων να εντάξουν υπό τον έλεγχό τους περιοχές του FIR Αθηνών, κάτι που κάνουν συνέχεια προσβάλλοντας την ελληνική πλευρά στο ΝΑΤΟ.
Η φρεγάτα μας βρίσκεται στο λιμάνι της Ρόδου, υπό εθνικό επιχειρησιακό έλεγχο, μετά την απόσυρσή της από την  άσκηση «Μπλε Φάλαινα», όπου ετοιμάζονταν να συμμετάσχει.
Μάλιστα την ελληνική στάση «εξήγησε» ο κ .Α/ΓΕΕΘΑ σε συνάντηση που είχε με τον Τούρκο αρχηγό των ΕΔ στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, στο περιθώριο της συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ στη Βαρσοβία, ο τελευταίος σε μια προσπάθεια αβρότητας δήλωσε ότι δήθεν «θα διόρθωνε το λάθος», αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία», μόνο που έπραξε ουδέν.

Οι Τούρκοι προβαίνοντας συνεχώς σε παραβατικές συμπεριφορές τόσο κατά την έκδοση NAVTEX και NOTAM όσο και δηλώσεων ειδικά για την Λήμνο την οποία εξαιρούν της νατοϊκής δικαιοδοσίας, προσπαθούν να αλλοιώσουν τον χάρτη του Αιγαίου προς όφελος τους.
Η άσκηση «Μπλε Φάλαινα» βρίσκεται σε εξέλιξη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στην ανατολική Μεσόγειο και ολοκληρώνεται στις 7 Οκτωβρίου. Σε αυτή την άσκηση συμμετέχουν εννέα χώρες και ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι Τουρκία, Ελλάδα, Ισπανία, Ολλανδία στο πλαίσιο της δεύτερης μόνιμης ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ και διμερώς οι ΗΠΑ, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέιν, η Αλγερία, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Πακιστάν, η Ρουμανία και η Σαουδική Αραβία.
Σκοπός της άσκησης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διοικητής υποβρυχίων του τουρκικού στόλου, υποναύαρχος Χασάν Τσανκάγια, έπειτα από ενημερωτική σύσκεψη στον ναύσταθμο του Ακσάζ, είναι η ανάπτυξη της ικανότητας των μονάδων στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο καθώς και η υποστήριξη των προετοιμασιών των δυνάμεων επιφάνειας για πραγματικές επιχειρήσεις και αποστολές.
O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συμμετείχε στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session), στη Βαρσοβία.
Εκεί μεταξύ άλλων του δόθηκε η δυνατότητα να «ξεμοναχιάσει» τον Τούρκο ομόλογο του στρατηγό Yasar Guler και να του διαμηνύσει «λίγες κουβέντες» σχετικά με τα τεκταινόμενα σε Έβρο και Αιγαίο όπου η τουρκική παραβατικότητα στην κυριολεξία χτυπάει «κόκκινο».
Ο Έλληνας ναύαρχος προειδοποίησε τον Τούρκο Α/ΓΓΕΔ, ο οποίος ανέλαβε σχετικά πρόσφατα τα καθήκοντα του μετά την υπουργοποίηση του Χουλουσί Ακάρ, «ότι θα πρέπει να τερματισθεί πάραυτα η παραβατική συμπεριφορά των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο και ότι απαιτείται περιορισμός των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου και τον Έβρο», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ.
Ο Τούρκος πρόεδρος και τουρκικός τύπος, παρά το διαφημιζόμενο «καλό κλίμα» μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων και αντίστοιχα των δύο Τούρκων στρατιωτικών μας απειλεί ξεκάθαρα απαιτώντας συν-κυριαρχία στο Αιγαίο.
Η στάση του Τούρκου ηγέτη είναι ενδεικτική των προθέσεων του για την δημιουργία επεισοδίου ή ακόμη και πολεμικής εμπλοκής με στόχο τα κοιτάσματα στο ελληνικό Αρχιπέλαγος. Αυτό ας το έχουν υπόψιν τους οι πολιτικοί μας και ας πράξουν  ανάλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: