Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

103 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΝΓΚΟΥΣΚΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ


Νωρίς το πρωί της 30ής Ιουνίου 1908, μια γιγάντια έκρηξη φώτισε τον ουρανό πάνω από τη Σιβηρία και ισοπέδωσε το δάσος κοντά στο ποτάμι Τουνγκούσκα σε έκταση 2.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Έναν αιώνα μετά, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι την προκάλεσε.
Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, το Συμβάν της Τουνγκούσκα προκλήθηκε από έναν αστεροειδή ή κομήτη που εισήλθε στην ατμόσφαιρα και διαλύθηκε σε ύψος 5-10 χιλιομέτρων. Το ωστικό κύμα ισοπέδωσε 80 εκατομμύρια δέντρα στο δάσος της τάιγκας, πολλά από τα οποία παραμένουν και σήμερα πεσμένα, σημάδια της μυστηριώδους καταστροφής.

Εκείνο το πρωί εντόπιοι Εβένκοι και Ρώσοι έποικοι στους λόφους βορειοδυτικά της λίμνης Βαϊκάλης αντίκρυσαν μια στήλη γαλαζωπού φωτός, λαμπρή σχεδόν όσο και ο Ήλιος, να διασχίζει τον ουρανό. Περίπου 10 λεπτά αργότερα, σημειώθηκε λάμψη και ήχος παρόμοιος με τον ήχο πυρών πυροβολικού. Ο ήχος συνοδεύθηκε από ένα ωστικό κύμα που έριξε ανθρώπους κάτω και έσπασε παράθυρα σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων. Οι περισσότεροι μάρτυρες ανέφεραν μόνο τους ήχους και τη δόνηση, όχι παρατήρηση της ίδιας της εκρήξεως. Οι διηγήσεις τους διαφέρουν ως προς τη σειρά και την ολική διάρκεια των γεγονότων.
Η δόνηση από την έκρηξη καταγράφηκε σε σεισμολογικούς σταθμούς σε όλη την Ευρασία. Παρότι η Κλίμακα Ρίχτερ δεν είχε επινοηθεί ακόμα, σε αρκετά μέρη η δόνηση θα είχε υπολογισθεί ισοδύναμη με σεισμό 5,0 βαθμών Ρίχτερ. Επίσης προκάλεσε διακυμάνσεις στην ατμοσφαιρική πίεση που ανιχνεύθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία. Τις επόμενες εβδομάδες ο νυχτερινός ουρανός ήταν αρκετά φωτισμένος για μεγάλο μέρος της νύχτας τόσο ώστε να μπορεί κάποιος να διαβάσει στο ύπαιθρο, εξαιτίας της σκόνης που υψώθηκε στη στρατόσφαιρα από την έκρηξη. Για τον ίδιο λόγο, στις ΗΠΑ, το Αστροφυσικό Αστεροσκοπείο Σμιθσόνιαν και το Αστεροσκοπείο του όρους Γουίλσον παρατήρησαν μια μείωση στη διαύγεια της ατμόσφαιρας που διήρκεσε αρκετούς μήνες.
Εξαιτίας της περιστροφής της Γης, αν η πτώση είχε συμβεί 4 ώρες και 47 λεπτά αργότερα, θα είχε καταστρέψει εντελώς την Αγία Πετρούπολη, τότε πρωτεύουσα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να διαφωνούν όχι μόνο για τη φύση του αντικειμένου από το διάστημα, αλλά και για την ισχύ της έκρηξης, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 5 έως 40 μεγατόνους ΤΝΤ. Μια μέση εκτίμηση των 15 μεγατόνων ισοδυναμεί με 1.000 εκρήξεις σαν αυτή της Χιροσίμα.

«Φανταστείτε έναν απαρατήρητο αστεροειδή που καταστρέφει ένα σημαντικό κομμάτι γης [...] και φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν αυτή η περιοχή, σε αντίθεση με την Τουνγκούσκα, ήταν κατοικημένη» σχολίαζε την περασμένη εβδομάδα το περιοδικό Nature. To Συμβάν της Τουνγκούσκα θα αρκούσε κάλλιστα για να καταστρέψει μια μητρόπολη σαν το Τόκιο.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το Συμβάν θα μπορούσε να είχε προκληθεί από έναν αστεροειδή με διάμετρο γύρω στα 30 μέτρα και μάζα 617.000 τόνους, αν και ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι ο διαστημικός βράχος ήταν αρκετά μικρότερος.

Το ίδιο πλήγμα θα μπορούσε να είχε καταφέρει ένας κομήτης μικρότερης διαμέτρου. Οι κομήτες, σώματα χαμηλής πυκνότητας, κινούνται συνήθως με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες απ' ό,τι οι αστεροειδείς και μεταφέρουν έτσι περισσότερη κινητική ενέργεια ανά μονάδα βάρους.

Αν και είναι πολύ λιγότεροι από τους αστεροειδείς, οι κομήτες είναι ίσως πιο επικίνδυνοι, καθώς εμφανίζονται από το πουθενά. Οι περισσότεροι παραμένουν μέχρι και σήμερα άγνωστοι, καθώς χρειάζονται δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια για να συμπληρώσουν μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο και να πλησιάσουν τη γειτονιά της Γης.

Ό,τι κι αν ήταν, το αντικείμενο που έπεσε στη ρωσική τάιγκα δεν άφησε πίσω του συντρίμμια. Οι ερευνητές που επισκέφθηκαν την περιοχή βρήκαν μόνο υψηλές συγκεντρώσεις νικελίου και ιρίδιου, δύο στοιχείων που απαντώνται σε σχετικά μεγάλες ποσότητες στους μετεωρίτες.

Το 2007, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μπολόνια υποστήριξαν ότι η λίμνη Τσέκο στην περιοχή της Τουνγκούσκα, είναι στην πραγματικότητα ο κρατήρας από την πρόσκρουση ενός θραύσματος του αστεροειδή, το οποίο είχε διάμετρο γύρω στο ένα μέτρο.

Οι Ιταλοί επιστήμονες προγραμματίζουν τώρα να επισκεφθούν ξανά την περιοχή και να αναζητήσουν κάτω από το βυθό της λίμνης ένα συμπαγές αντικείμενο που ανακλά τα σήματα του σόναρ. Αλλοι επιστήμονες, πάντως, θεωρούν λανθασμένη τη θεωρία των Ιταλών και εκτιμούν ότι η λίμνη έχει ηλικία τουλάχιστον 5.000 ετών.

Υπάρχουν εξάλλου και θεωρίες που δεν περιλαμβάνουν αντικείμενα από το Διάστημα. Ο Βόλφγκανγκ Κουντ, φυσικός του Πανεπιστημίου της Βόνης, αυτή την εβδομάδα επαναφέρει στο περιοδικό New Scientist τη θεωρία που διατύπωσε αρχικά το 2001, σύμφωνα με την οποία δεν υπήρξε καμία πρόσκρουση,

Ο Δρ Κουντ υποστηρίζει ότι το δάσος ισοπεδώθηκε από την απότομη διαρροή 10 εκατομμυρίων τόνων φυσικού αερίου που βρισκόταν παγιδευμένο σε βάθος 3.000 χιλιομέτρων.

Το αέριο, κυρίως μεθάνιο, θα βρισκόταν παγιδευμένο σε υγρή μορφή, λόγω της πίεσης σε αυτό το βάθος, και όταν απελευθερώθηκε στην επιφάνεια διογκώθηκε απότομα προκαλώντας ωστικό κύμα, εξηγεί ο ίδιος στο Space.com.

Δεδομένου ότι οι αποδείξεις απουσιάζουν από το χώρο του συμβάντος, οι θεωρίες δίνουν και παίρνουν. Ανάμεσα στις πιο τρελές εξηγήσεις για το συμβάν είναι η έκρηξη πυρηνικού αντιδραστήρα σε εξωγήινο σκάφος, ή η δοκιμή μιας «ακτίνας θανάτου» από τον Νίκολα Τέσλα.

Ο μεγάλος εφευρέτης και μηχανικός, πατέρας του εναλλασσόμενου ρεύματος, φέρεται να δοκίμασε ένα όπλο κατευθυνόμενης ενέργειας στις 30 Ιουνίου 1908. Όταν πληροφορήθηκε για το Συμβάν της Τουνγκούσκα, λένε οι υποστηρικτές της θεωρίας, Ο Τέσλα αποσυναρμολόγησε το όπλο κρίνοντας ότι ήταν υπερβολικά επικίνδυνο για να συνεχίσει να υπάρχει.

πηγή Ask4.gr / wikipedia.org
Για  την προσπάθεια  μας ζητούμε το ελάχιστο από εσάς. Κάθε φορά που διαβάζετε μια είδηση κάντε απλά ένα κλικ σε μια διαφήμιση. Ευχαριστούμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: