Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Π. Καμμένος: Σε συνομιλίες η Ελλάδα με τη Ρωσία για αγορά πυραύλων



Η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τη Ρωσία για την αγορά πυραύλων για τα αντιπυραυλικά σύστηματά της S-300 και για τη συντήρηση τους, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Ελλάδα διαθέτει συστήματα αεράμυνας S-300 ρωσικής κατασκευής από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

«Περιοριζόμαστε στην αντικατάσταση των πυραύλων (για τα συστήματα)» δήλωσε σύμφωνα με το RIA, ο Πάνος Καμμένος ο οποίος βρίσκεται στην Μόσχα.


«Υπάρχουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα για την συντήρηση των συστημάτων… καθώς επίσης και για την αγορά νέων πυραύλων για τα συστήματα S-300» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Όπως αναφέρει το Reuters, το ελληνικό ΥΕΘΑ εξέδωσε αργότερα ανακοίνωση με δηλώσεις του κ. Καμμένου ο οποίος τόνισε ότι «τα υφιστάμενα αμυντικά προγράμματα συνεργασίας θα συνεχιστούν. Θα υπάρχει συντήρηση για τα υφιστάμενα προγράμματα».

Ωστόσο, όπως σχολιάζει το Reuters, δεν κατέστη σαφές το πού η Ελλάδα, της οποίας η αριστερή κυβέρνηση αγωνίζεται να εξασφαλίσει κεφάλαια για να καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους της, θα βρει τα χρήματα για να αγοράσει περισσότερους πυραύλους.

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Εθνικής ΄Αμυνας Πάνος Καμμένος διευκρίνισε ότι λόγος γίνεται αποκλειστικά και μόνο για τη συντήρηση και την τεχνική υποστήριξη των συστημάτων, που ήδη διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Οι δηλώσεις μου ήταν επαρκώς σαφείς», είπε ο κ. Καμμένος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι «συζητούμε με τη ρωσική πλευρά μόνο θέματα τεχνικής υποστήριξης και φυσικά αντικατάστασης των βλημάτων, που έχουν λήξει, στα υπάρχοντα συστήματα της εθνικής αεράμυνας, μεταξύ των οποίων είναι και συστήματα S-300. Tα υπόλοιπα είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εθνικής ΄Αμυνας δειπνεί απόψε με εκπροσώπους της ομογενειακής νεολαίας της Ρωσίας, που τον κάλεσαν να στηρίξει και να παρευρεθεί στο Φόρουμ Χριστιανικής Νεολαίας, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στο Σότσι με πρωτοβουλία οργανώσεων των Ποντίων της Ρωσίας. Νωρίτερα ο κ. Καμμένος είχε επί μία ώρα θερμή συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, δίνοντας έμφαση στους εορτασμούς για τα 1600 χρόνια ρωσικού μοναχισμού στο ΄Αγιο Όρος το 2016, καθώς και τους κινδύνους, που απειλούν τους χριστιανικούς πληθυσμούς στη Μ.Ανατολή και τη Β.Αφρική.

Ο Π.Καμμένος είχε απόψε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών του, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Αύριο, στο πλαίσιο των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης, που διοργανώνει το ρωσικό υπουργείο ΄Αμυνας, θα εκφωνήσει ομιλία για την ασφάλεια στη ΝΑ Μεσόγειο και τις νέες προκλήσεις, που απειλούν τους λαούς της περιοχής.
  Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: