Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Βρέθηκε Νερό στο Πλανήτη Άρη

Επιβεβαίωσαν οι επιστήμονες την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στον Κόκκινο Πλανήτη. 
Τα ευρήματα, τα οποία περιγράφονται στο περιοδικό Nature Geoscience, εξηγούν ότι οι μακριές ραβδώσεις που εμφανίζονται στην επιφάνεια του πλανήτη και έχουν παρατηρηθεί ήδη από το 2010, μιλούν για ίχνη από τρεχούμενο νερό και ειδικότερα ενυδατωμένα άλατα, που προκαλούνται μόνο από την ύπαρξη αλμυρού. 


Πρόκειται για σκούρες ραβδώσεις, οι οποίες φθάνουν έως και τα 5 μέτρα πλάτος και εκτείνονται σε περισσότερο από 100 μέτρα μήκος. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών εντοπίστηκαν ίχνη από τρεχούμενο νερό και ειδικότερα ενυδατωμένα άλατα.
Η αποκάλυψη αυτή αποτελεί κλειδί στη θεωρία για ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη. 
nasa-mars-1
Μεταξύ των συμμετεχόντων στην συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον περιλαμβάνονται δύο επιστήμονες που υπογράφουν μελέτη που προέρχεται από την επεξεργασία φωτογραφιών που έχουν ληφθεί από τροχιά και στην οποία ισχυρίζονται ότι παρουσιάζεται νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του Άρη. 
Πρόκειται για τους Lujendra Ojha, του Georgia Institute of Technology της Atlanta και Alfred McEwen του University of Arizona.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των επιστημόνων, η επιστημονική κοινότητα είναι εδώ και καιρό ενήμερη για ύπαρξη νερού σε μορφή πάγου στους πόλους του Άρη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστώσει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή. 
Μία τέτοια ανακάλυψη θα είχε δραματικές συνέπειες τόσο για την πιθανότητα ανακάλυψης ζωής, όσο και για τις μελλοντικές αποστολές, περιλαμβανόμενου του στόχου της NASA για την πραγματοποίηση επανδρωμένων αποστολών στον Άρη στη δεκαετία του 2030.  
Τα ευρήματα χρονολογούνται από το 2010, όταν ο Lujendra Ojha, τότε προπτυχιακός στο Πανεπιστήμιο της Arizona και πλέον επικεφαλής συγγραφέας της συγκεκριμένης έρευνας, ξεκίνησαν να εξετάζουν ενδελεχώς τις φωτογραφίες από τον Κόκκινο Πλανήτη. 
Ο τότε καθηγητής του Alfred McEwen, επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας αναφέρει ότι οι ραβδώσεις αυτές υπήρχαν εδώ και χρόνια στην επιφάνεια του πλανήτη, ωστόσο ήταν ορατές μόνο όταν η θερμοκρασία ήταν ιδανική για να μπορέσει το νερό να αποκτήσει υγρή μορφή, καθώς το μεγαλύτερο διάστημα οι θερμοκρασίες είναι τόσο χαμηλές που το μόνο που συναντάται στην επιφάνεια του πλανήτη είναι ο πάγος. 
nasa-mars-2
Ένα ακόμα εύρημα που κατέγραψε το φασματόμετρο απεικόνισης Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars, ή απλώς CRISM, είναι τα μήκη κύματος του φωτός που αντανακλώνται στην επιφάνεια του πλανήτη. 
Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν το CRISM για να συλλέγουν φάσματα φωτός, να τα προσαρμόζουν στα γνωστά έως τώρα μέταλλα και να οδηγούνται σε συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα τι έδαφος θα μπορούσε να προκύψει από τα στοιχεία που συναντώνται σε κάποιον πλανήτη. 
Τώρα, ένας μεταπτυχιακός φοιτητής στο Georgia Institute of Technology, άρχισε να εξετάζει με τεράστια προσοχή τις ραβδώσεις που είχε καταγράψει το CRISM και με βάση αυτές τις εικόνες ο ίδιος και οι συνεργάτες του επιβεβαίωσαν αυτό που είχε ήδη υποψιάζονταν οι επιστήμονες, την παρουσία των αλάτων που ονομάζονται υπερχλωρικά άλατα, τα οποία επί της ουσίας απορροφούν πολύ εύκολα το νερό. 
nasa-mars-3
Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος τη εν λόγω ανακάλυψης, διότι η ύπαρξη του νερού σηματοδοτεί και την ύπαρξη ζωής. 
Ωστόσο μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν αναφέρουν τίποτα τέτοιο. 
Οι εικόνες από την επιφάνεια του πλανήτη σαφώς και δεν απεικονίζουν τρεχούμενο νερό. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υπάρξει εκ των πραγμάτων στον πλανήτη Άρη, διότι η θερμοκρασία σε συνδυασμό με την λεπτή ατμόσφαιρα του πλανήτη κάνουν το νερό να εξατμίζεται πάρα πολύ γρήγορα. Ο λόγος που ο εξοπλισμός της ΝΑSA δεν κατάφερε να απαθανατίσει ακόμα το νερό στην υγρή του μορφή είναι λόγω της ώρας που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες. Στις 15:00 μμ ώρα Άρη τα επίπεδα της υγρασίας είναι πολύ χαμηλά. Εάν οι φωτογραφίες είχαν τραβηχτεί οκτώ ώρες νωρίτερα ή οκτώ ώρες αργότερα ενδεχομένως να μπορούσαμε να το δούμε και με τα μάτια μας.
Αυτό όμως που φαίνεται ξεκάθαρα είναι τα αποτυπώματα του ένυδρων αλάτων τα οποία σε συνδυασμό με το μοριακό νερό αφήνουν τις χαρακτηριστικές μαύρες ραβδώσεις στην επιφάνεια του πλανήτη. 
Η απάντηση στο ερώτημα του εάν ο πλανήτης Άρης είναι σε θέση να φιλοξενήσει έμβια όντα ανήκει καθαρά στον τομέα της αστροβιολογίας, του κλάδου που μελετά την προέλευση της ζωής. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιστημονικής ομάδας, οι συνθήκες που επικρατούν στις ένυδρες περιοχές του πλανήτη μοιάζουν με εκείνες που επικρατούν στην έρημο Ατακάμα στη δυτική Λατινική Αμερική. Εκεί, η ποιότητα του νερού αποτελεί όαση για τα μικρόβια. 
Ωστόσο τα επίπεδα του νερού που έχουν ανακαλυφθεί είναι εξαιρετικά λίγα για να μπορέσουν να συντηρήσουν ζωή στον πλανήτη. 
Στο μέλλον δεν αποκλείεται να γίνουν προσπάθειες να διατηρηθεί ζωή στον πλανήτη, ωστόσο η μετάβαση αυτή θα πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή προς αποφυγήν καταστροφής του πλανήτη. 
ΠΗΓΗ : SOFOKLEOUSIN

Δεν υπάρχουν σχόλια: