Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Ο θησαυρός της Τροίας. Γιατί η Ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε τα ευρήματα λέγοντας «Ο κ. Σλήμαν να πάρει τα τσουκαλάκια του και να μας αφήσει ήσυχους».

Τι απέγινε ο περίφημος θησαυρός της Τροίας που ο Σλήμαν έφερε κρυφά στην Ελλάδα. Γιατί η κυβέρνηση αδιαφόρησε και πουλήθηκε στη Γερμανία. Εντυπωσιακή έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Μια μέρα πριν να σταματήσει ο Ερρίκος Σλήμαν τις ανασκαφές του στην Τροία έκανε μια σημαντική ανακάλυψη. Στη δυτική τομή του τείχους της Τροίας στο ύψωμα Χισαρλίκ,  βρήκε ένα κουτί με χρυσαφικά τα οποία έγιναν γνωστά ως ο «θησαυρός του Πριάμου». Αποτελούνταν από 8.833 χρυσά αντικείμενα!


Ο Σλήμαν ανακάλυψε μεταξύ άλλων ασπίδες, χύτρες, αργυρά, ορειχάλκινα και χρυσά αγγεία, χρυσά κύπελλα και άλλους αρχαίους θησαυρούς, από τους οποίους ξεχωρίζαν δύο χρυσά διαδήματα, 56 χρυσά σκουλαρίκια και 8.750 χρυσά δαχτυλίδια και κουμπιά. Τα μισά από τα ευρήματα έπρεπε να τα παραδώσει στην τουρκική κυβέρνηση, αλλά κατάφερε να τα φέρει κρυφά στην Ελλάδα. Το Οθωμανικό κράτος ανακάλεσε την άδεια του για ανασκαφή στην Τροία και απέλυσε τον Αμίν Εφέντη, τον αξιωματούχο που είχε αναλάβει την επίβλεψη της ανασκαφής.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε τα ευρήματα και ύστερα από κόντρα του Σλήμαν με τον πρωθυπουργό Δ. Βούλγαρη, ο «θησαυρός του Πριάμου» πουλήθηκε στη Γερμανία. Λέγεται ότι ο υπουργός εκκλησιαστικών και δημοσίας εκπαιδεύσεως είπε:


«Ο κ. Σλήμαν να πάρει τα τσουκαλάκια του και να μας αφήσει ήσυχους». 


Η Σοφία Σλήμαν με «τα κοσμήματα της Ωραίας Ελένης» από τον «θησαυρό του Πριάμου 1874. Το 1880 τα χρυσά ευρήματα παρουσιάστηκαν στο μουσείο του Βερολίνου. Ωστόσο, μετά την πτώση της Γερμανίας του Χίτλερ, οι Σοβιετικοί τα μετέφεραν υπό άκρα μυστικότητα στη Ρωσία, όπου έμειναν κρυμμένα επί δεκαετίες. Το 1993 ο θησαυρός του Πριάμου εμφανίστηκε ξαφνικά στις αποθήκες του Μουσείου Πούσκιν.

Σήμερα εκτίθενται στο Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν της Μόσχας, ενώ η Γερμανία τα έχει ζητήσει πολλές φορές πίσω. Ωστόσο, η Ρωσία δεν φαίνεται διατιθεμένη να τα επιστρέψει. Ένα άλλο μέρος του θησαυρού έπεσε σε χέρια αρχαιοκαπήλων και σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο της Πενσυλβάνιας. Αν και μεγάλο μέρος του θησαυρού διασκορπίστηκε σε διάφορα Μουσεία του κόσμου, η γυναίκα του Σλήμαν κράτησε ορισμένα ευρήματα.

Προνόησε όμως να περάσουν μετά τον θάνατό της στην κατοχή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Φέτος το καλοκαίρι θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο κοινό. Πήλινα αγγεία, εργαλεία, μικροευρήματα και μαρμάρινα ειδώλια τα οποία βρέθηκαν στις ανασκαφές του Ερρίκου Σλήμαν στην Τροία είναι ανάμεσα στην «Τρωική συλλογή της Σοφίας Σλήμαν» .

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν δύο ζεύγη χρυσών ενωτίων από την πρώιμη εποχή του χαλκού (Τροία 2500- 2300 π.Χ,) μαζί με 1761 ψήφους διαφόρων τύπων, από τις οποίες έχουν συγκροτηθεί έξι περιδέραια σύμφωνα με το σχήμα τους. Τα ευρήματα ανήκουν σε ομάδες πλούσιων ευρημάτων, τους λεγόμενους »θησαυρούς», οι περισσότεροι από τους οποίους ανακαλύφθηκαν στο τελευταίο στρώμα της δεύτερης πόλης.

Τα εκθέματα παρουσιάζονται στο πλαίσιο της δράσης  «Το Αθέατο Μουσείο» που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Η συλλογή από την Τροία θα εκτεθεί ως την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017. Στην κεντρική είσοδο θα τοποθετηθεί μια βιτρίνα, όπως εκείνες που χρησιμοποιούνταν πριν από 150 χρόνια, με βιβλία του Ερρίκου Σλήμαν από τις ανασκαφές του στις Μυκήνες και την Τροία. ...

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν λεπτομέρειες από την ανακάλυψη της Τροίας, τον «θησαυρό του Πριάμου» και τις περιπέτειες της Τρωικής Συλλογής του Ερρίκου και της Σοφίας Σλήμαν, η οποία βρίσκεται μοιρασμένη στα μεγάλα Μουσεία του κόσμου.
ΠΗΓΗ http://elhalflashbacks.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: