Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Parker Solar Probe: Η αποστολή της NASA που θα «αγγίξει» τον Ήλιο

Το όνομα του αμερικανού φυσικού Γιουτζίν Πάρκερ, ο οποίος διεξήγαγε πρωτοποριακές μελέτες για τον ηλιακό «άνεμο» (το συνεχές ρεύμα φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων) στη δεκαετία του 1960, θα φέρει πλέον η φιλόδοξη αποστολή Solar Probe Plus της NASA.
Το σκάφος Parker Solar Probe, μεγέθους μικρού αυτοκινήτου και κόστους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο κατασκευάσθηκε από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, θα εκτοξευθεί το καλοκαίρι του 2018.

Θα πλησιάσει το 2024 τον Ήλιο περισσότερο από κάθε άλλο σκάφος έχει τολμήσει έως τώρα, καθώς θα εισχωρήσει για πρώτη φορά στην «ατμόσφαιρά» του (γνωστή και ως στέμμα ή κορώνα), σε απόσταση σχεδόν επτά εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνεια του άστρου μας και σε θερμοκρασίες κοντά στους 1.400 βαθμούς Κελσίου.
Ο Πάρκερ, ο οποίος δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 90ά γενέθλιά του. Είναι η πρώτη φορά που η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία θα τιμήσει έναν εν ζωή επιστήμονα, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) σχεδιάζει τη δική του αποστολή στον Ήλιο, το σκάφος Solar Orbiter, που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το Φεβρουάριο του 2019.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: