Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Ο Προϊστορικός Ιχθύς, που θεωρούνταν εξαφανισμένος για 65 εκατομμύρια χρόνια

Στις 22 Δεκεμβρίου του 1938, στις ακτές του East London της επαρχίας του ακρωτηρίου της Νοτίου Αφρικής, οι αλιείς έπιασαν στα δίχτυα τους ένα περίεργο ψάρι, το οποίο ήταν γνωστό μέχρι τότε, μόνο από απολιθώματα ηλικίας πέντε εκατομμυρίων ετών!
Οι παλαιοντολόγοι ονόμασαν το ψάρι αυτό “σταυροπτερύγιο”, διότι τα πτερύγιά του διασταυρώνονταν πάνω στη ράχη του. Η ονομασία που επικράτησε μεταγενέστερα για αυτό το
χαμένο είδος ήταν “Αφρικανικός Κοιλάκανθος”. Η ανακάλυψη αυτού του προϊστορικού ψαριού, που είχε μήκος 1,5 μέτρο και βάρος 50 κιλά και που είχε εκλείψει για περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια, θεωρήθηκε γεγονός σπουδαιότατο και μοναδικό, όπως ανέφερε ο Καθηγητής Smith του Πανεπιστημίου Ροτ της Νοτίου Αφρικής.
Εκείνο, πάντως, που προκάλεσε την προσοχή των αλιέων, ήταν ότι ο ιχθύς δεν είχε οστά, ενώ οι φολίδες του ήταν πρωτόγονου τύπου, όμοιες με εκείνων των ιχθύων των μεσοζωικών απολιθωμάτων.
Παρά την τεράστια έκπληξη, οι παλαιοντολόγοι δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν πώς μπόρεσε να επιβιώσει αυτός ο προϊστορικός ιχθύς, ενώ θεωρούνταν εξαφανισμένο είδος για τόσα εκατομμύρια χρόνια.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 27/02/1939…
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", στις 27/02/1939
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 27/02/1939

Δεν υπάρχουν σχόλια: