Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Το “Τέρας του Tesimo”

Μερικά ασήμαντα χωριουδάκια της περιοχής Lana Bolzano, στη βόρειο Ιταλία, έγιναν γνωστά το 1939, όταν πλήθος επισκεπτών συνέρρεαν, για να δουν με τα μάτια τους ένα αλλόκοτο πλάσμα, που εμφανιζόταν συχνά στα χωριά Tesimo και Foiana.
Οι περιγραφές δε συμφωνούσαν πάντα μεταξύ τους για την ακριβή μορφή του τέρατος. Άλλοι έκαναν λόγο για ένα υπερμέγεθες αμφίβιο φίδι με κεφάλι αγριόγατου, πτερύγια που το βοηθούσαν να κολυμπά και μικρά πόδια, με τα οποία κινούνταν στην ξηρά. Άλλοι το περιέγραφαν ως ένα παράδοξο κράμα αιλουροειδούς και σαυροειδούς, στο οποίο ήταν καταφανή τα χαρακτηριστικά τίγρης, μεγάλης σαύρας και χελώνας.

Η εμφάνιση του τέρατος αυτού προκαλούσε πανικό στους χωρικούς, που αδυνατούσαν πλέον να μεταβαίνουν ήσυχοι στις αγροτικές εργασίες τους, από φόβο μήπως και συναντήσουν στο διάβα τους το φρικτό εκείνο πλάσμα.
Πάντως, όσοι το είδαν ή ισχυρίζονταν ότι το είδαν, διατηρούσαν ζωηρότατη την εντύπωσή του και φαίνονταν ότι είχαν καταληφθεί από ειλικρινή και έκδηλο τρόμο.
Το “Τέρας του Tesimo”, όπως είχε αποκληθεί, κατόρθωνε και πλησίαζε τα θύματά του, μεγάλα κατοικίδια ή ανθρώπους, μέχρι μικρής απόστασης, οπότε και πρόβαλλε απέναντί τους την απαίσια κεφαλή του, ενώ μέσω της μακριάς, διχαλωτής γλώσσας του εξακόντιζε σταγόνες δηλητηρίου. Η κεφαλή του είχε σχήμα μεγάλης κεφαλής αγριόγατας, χωρίς αυτιά, αλλά τα μάτια, το στόμα και η γλώσσα του παρέπεμπαν σε πελώριο φίδι. Το τέρας είχε στο βλέμμα του μια τεράστια δύναμη υποβολής και κατάφερνε να υπνωτίζει τα θύματά του και να παραλύει τις κινήσεις τους.
Lana Bolzano, Ιταλία
Lana Bolzano, Ιταλία
Οι χωρικοί του Tesimo και του γειτονικού χωριού Foiana διηγούνταν ότι ήταν αρκετό για το φοβερό αυτό πλάσμα να κοιτάξει για λίγες στιγμές το θύμα του και να του εξακοντίσει το ακαριαίο δηλητήριό του, για να του υφαρπάξει τη ζωή. Σημειωτέον, οι χωρικοί του Tesimo, ανερχόμενοι σε δύο χιλιάδες άτομα περίπου εκείνη την περίοδο, οργάνωναν επανειλημμένως ομαδικές εξόδους με σκοπό την εξόντωση του τέρατος, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Μάλιστα, μερικοί από τους πιο γενναίους χωρικούς, οπλισμένοι με ρόπαλα και όπλα, έστησαν μέχρι και καλοσχεδιασμένες ενέδρες, αλλά όπως οι ίδιοι είχαν ομολογήσει, οι κινήσεις τους παρέλυαν στη θέα του πλάσματος, στο οποίο απέδιδαν πλέον υπερφυσικές δυνάμεις. Για παράδειγμα, ισχυρίζονταν ότι όσοι προσπάθησαν να φονεύσουν το τέρας, πυροβολώντας εναντίον του, είδαν τα όπλα τους να σπάνε και να αχρηστεύονται, πριν ακόμα καλά-καλά τραβήξουν τη σκανδάλη.
Το “Τέρας του Tesimo”, το οποίο κρατούσε ολόκληρη την περιοχή μέσα σ’ ένα αδιέξοδο πλέγμα αγωνίας και άκρατου φόβου, εξακολουθούσε να εμφανίζεται τακτικά, αδιαφορώντας για τα αυστηρά μέτρα των κατοίκων και των Αρχών.
Δεκάδες περίεργων ανθρώπων, αλλά και δημοσιογράφων των ιταλικών εφημερίδων, έσπευσαν στην περιοχή με την κρυφή επιθυμία να απαθανατίσουν το τέρας με τον φωτογραφικό φακό, αλλά οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν.
Εν τούτοις, κατά τις αφηγήσεις των εικαζόμενων αυτοπτών μαρτύρων, το θρυλούμενο τέρας έμοιαζε με τον μυθολογικό πτερωτό δράκο. Δε, οι ειδικοί επιστήμονες που ρωτήθηκαν σχετικώς, αποφάνθηκαν ότι, εάν πράγματι υφίστατο στην περιοχή του Νότιου Τιρόλο ένα τέτοιο πλάσμα, πιθανόν να ήταν κάποιος μακρινός και εκφυλισμένος απόγονος ενός προϊστορικού μεγαθηρίου, που έτυχε να επιζήσει στις απομακρυσμένες εκτάσεις της Βορείου Ιταλίας.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 02/07/1939…
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", στις 02/07/1939
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 02/07/1939

Δεν υπάρχουν σχόλια: