Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Το τελευταίο γεύμα του Αδόλφου Χίτλερ

Η ιστορία του Β' Παγκοσμίου καταλαμβάνει από μόνη της ένα ολόκληρο ράφι στη βιβλιοθήκη της ιστορίας της ανθρωπότητας. Ο όγκος των σελίδων και του οπτικοακουστικού υλικού που έχει αφιερωθεί στην καταγραφή και την αφήγηση του πολέμου είναι τεράστιος – ανάλογος με τη μαύρη τρύπα που έσκαψε η άνοδος και η πτώση των ναζί στη συλλογική συνείδηση.
Προσφάτως, στις εκατομμύρια σελίδες προστέθηκε μια υποσημείωση: μάθαμε ποιο ήταν το τελευταίο γεύμα που έφαγε ο Αδόλφος Χίτλερ πριν την αυτοκτονία του.

Το μάθαμε χάρη στην αλληλογραφία της Constanze Manziarly προς την αδερφή της. Η Manziarly, προσωπική μαγείρισσα του Χίτλερ και παρασημοφορημένη σεφ του Γ' Ράιχ, περιέγραψε σε ένα γράμμα της τις δραματικές ώρες που πέρασε στο τελευταίο καταφύγιο του Χίτλερ.
Κομμάτι της περιγραφής, φυσικά, ήταν και το μενού, η εντελώς δική της αρμοδιότητα. Ο Χίτλερ ήταν vegeterian και από πολύ νωρίς είχε αναθέσει στη Manziarly την ανάπτυξη συνταγών χωρίς κρέας. Τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, η διατροφή του ήταν ωμοφαγική – έτρωγε φρούτα και δημητριακά, πιάτα που δεν χρειάζονται μαγείρεμα. Εκτιμούσε το κεχρί, τον λιναρόσπορο και τα άγρια μανιτάρια και το σύνηθες επιδόρπιό του ήταν δύο τριμμένα μήλα.
Τη νύχτα της αυτοκτονίας του, πάντως, είχε παραγγείλει στην Constanze Manziarly δύο τηγανητά αυγά με πουρέ τα οποία δεν δοκίμασε ποτέ. Το δείπνο ετοιμάστηκε στην ώρα του, αλλά ο Αδόλφος Χίτλερ και η Εύα Μπράουν είχαν ήδη αυτοκτονήσει.
Επισήμως, λοιπόν, το τελευταίο φαγητό που κατανάλωσε ήταν το μεσημεριανό που μαγείρεψε η Manziarly: μια μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας.
Η μαγείρισσα, μαζί με τα τελευταία μέλη του προσωπικού του Χίτλερ που επέλεξαν να μείνουν στο πλάι του μέχρι τέλους, εγκατέλειψε το Führerbunker λίγες ώρες μετά την αυτοκτονία κι αφού νωρίτερα είχε φροντίσει να αποσταλεί στην αδερφή της η εν λόγω επιστολή. Ο τελευταίος άνθρωπος που την είδε ζωντανή ήταν η Traudi Junge, η γραμματέας του Αδόλφου Χίτλερ. Όπως κατέγραψε στην αυτοβιογραφία της, που εκδόθηκε το 2002, η σεφ του Χίτλερ συνελήφθη από δύο στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού και οδηγήθηκε στον πλησιέστερο σταθμό εξακρίβωσης στοιχείων. Κανείς δεν την είδε να βγαίνει από εκείνο το κτίριο που είχαν επιτάξει οι Σοβιετικοί. Στα χρόνια που ακολούθησαν δηλώθηκε ως αγνοούμενη και - πλέον - θεωρείται νεκρή.
(Φωτογραφία: AP Photo, File)

Δεν υπάρχουν σχόλια: