Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Τολμάτε να Μπείτε σε Έναν Νεραϊδόκυκλο; Είναι μία Πύλη!


Για χιλιάδες χρόνια, η ξαφνική εμφάνιση ενός δακτυλίου από μανιτάρια ήταν ένα σίγουρο σημάδι «ξένων» παρουσιών. Αυτά τα δαχτυλίδια φαίνεται να εμφανίζονται από τη μια μέρα στην άλλη ή να ταξιδεύουν από τη μία θέση στην άλλη, χωρίς ξεκάθαρο λόγο και προορισμό.
Αυτοί οι μυστηριώδεις κύκλοι, σύμφωνα με πολλές λαϊκές παραδόσεις αποτελούν σημάδια ή προειδοποιήσεις σκοτεινών ή αλλόκοτων δυνάμεων ή πλασμάτων, όπως για παράδειγμα οι νεράιδες. Αν τύχει να τα δείτε, αποτελούν μια υπέροχη έκπληξη και καλή τύχη για μερικούς, ενώ για άλλους είναι κάτι διαβολικό, αλλά για κάποιους τρίτους είναι απλά ένα δυσάρεστο πρόβλημα στο γκαζόν καθώς μπορούν να εξαπλωθούν από πολύ λίγα μόλις εκατοστά έως 50 μέτρα ή και περισσότερο.
Το δαχτυλίδι που βρέθηκε στο Belfort της Γαλλίας θεωρείται ότι είναι ο μεγαλύτερος δακτύλιος που έχει εντοπιστεί ποτέ, με διάμετρο περίπου 600 πόδια (περισσότερο από 180 μέτρα) με την εκπληκτική ηλικία των 700 ετών!

Μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν περισσότερα από ένα δαχτυλίδια σε μια περιοχή, δημιουργώντας παράξενα μοτίβα στο χορτάρι. Συχνά το γρασίδι ή ό,τι άλλο υπάρχει μέσα στον κύκλο είναι νεκρό και μαραμένο, ή έχει έναν πολύ διαφορετικό χρωματισμό από εκείνο στο εξωτερικό του δαχτυλιδιού.
Υπερφυσικά πλάσματα με μυστηριώδεις δυνάμεις
Οι νεραϊδόκυκλοι έχουν μια ιστορική μυθική φήμη, όπως αποκαλύπτεται από τη λαϊκή παράδοση και τις προειδοποιήσεις που τους περιβάλλουν σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά κυρίως στη Δυτική Ευρώπη.
Τολμάτε να Μπείτε σε Έναν Νεραϊδόκυκλο; Είναι μία Πύλη!
Νεραϊδόκυκλος. Credit image CC BY-SA 3.0
Η κάθε περιοχή έχει τις δικές της δεισιδαιμονίες γύρω από αυτά, αλλά ως επί το πλείστον οι μύθοι περιλαμβάνουν νεράιδες ή υπερφυσικά πλάσματα τα οποία είτε χορεύουν γύρω από το δαχτυλίδι είτε το χρησιμοποιούν ως πύλη μεταξύ της περιοχής των νεράιδων και του κόσμου μας.
Πιστεύεται επίσης ότι οι κύκλοι μπορεί να είναι έργο μαγισσών. Πεποιθήσεις που κορυφώθηκαν κατά τον Μεσαίωνα και έφτασαν ως τον 19ο αιώνα, παρέα με τις προειδοποιήσεις να μην μπαίνουμε ποτέ μέσα αυτούς, καθώς μπορεί να μεταφερθούμε στη σφαίρα άλλων κόσμων ή ότι μπορεί να φέρουμε κάποιο είδος καταστροφής
Μην μπείτε ποτέ μέσα σε έναν νεραϊδόκυκλο
Υπάρχουν εκατοντάδες θρύλοι, μύθοι, δεισιδαιμονίες και παραδόσεις σχετικά με τον σχηματισμό τους και το τι μπορεί να συμβαίνει μέσα σε αυτούς ή γύρω τους. Γενικά θεωρούνται  ως επικίνδυνα μέρη για τον άνθρωπο, είτε οι κύκλοι διαχειρίζονται από κακόβουλα είτε από καλόβουλα πλάσματα.
Εάν τολμήσετε να εισέλθετε σε ένα δαχτυλίδι, πολλοί μύθοι προειδοποιούν ότι θα πεθάνετε νέοι. Μπορεί, επίσης, να γίνετε αόρατοι, ανίκανοι να ξεφύγετε από το δαχτυλίδι, ή ίσως να μεταφερθείτε στο βασίλειο των νεράιδων. Μπορεί ακόμα να χάσετε ένα μάτι για την ανοησία σας. Μπορεί να αναγκαστείτε να χορέψετε γύρω από το δαχτυλίδι μέχρι να πεθάνετε από την εξάντληση ή την τρέλα.
Τολμάτε να Μπείτε σε Έναν Νεραϊδόκυκλο; Είναι μία Πύλη!
«Plucked from the Fairy Circle». Ένας άντρας σώζει τον φίλο του από τον Νεραϊδόκυκλο. Credit image Public Domain
Για να αποφύγετε αυτήν την τρομερή μοίρα, μπορείτε να λάβετε συγκεκριμένα μέτρα, όπως να τρέξετε 9 φορές γύρω από το δαχτυλίδι. Αλλά εννέα φορές μόνο, καθώς στην δέκατη θα ακυρωθεί η διαδικασία.
Αν πάλι θέλετε να μπείτε στο δαχτυλίδι χωρίς καμία ποινή και επίπτωση πρέπει να τρέξετε γύρω από το νεραϊδόκυκλο κατά τη διάρκεια μιας πανσελήνου, αλλά μόνο προς την κατεύθυνση που ο ήλιος ταξιδεύει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν το κάνετε αυτό, ίσως, να ακούσετε τις νεράιδες που χορεύουν υπόγεια, ενδεχομένως να τις δείτε και να σας προσκαλέσουν στον δικό τους χορό.
Μπορεί η επιστήμη να εξηγήσει το μυστήριο;
Τολμάτε να Μπείτε σε Έναν Νεραϊδόκυκλο; Είναι μία Πύλη!
Τμήμα ενός Νεραϊδόκυκλου από μανιτάρια. Credit image CC BY-SA 3.0
Τι είναι, όμως, αυτοί οι νεραϊδόκυκλοι; Αυτά τα δαχτυλίδια των νεράιδων η επιστήμη τα θεωρεί ως ένα φυσικό φαινόμενο. Ένας μύκητας (μανιτάρι) δημιουργεί ένα σχήμα δακτυλίου ή τόξου μέσα στο έδαφος, επηρεάζοντας το γρασίδι στην περιοχή και μεγαλώνει μέσα από το πράσινο που σχηματίζει έναν κύκλο μανιταριών.
Οι μύκητες αναπτύσσονται σε γόνιμο, υγρό περιβάλλον. Δημιουργούν ένα εύκολα ορατό δακτύλιο πάνω στο έδαφος, αλλά υπόγεια, εκτείνονται κάτω από το χορτάρι και σχηματίζουν ένα υδατοαπωθητικό χαλάκι που λιπαίνει τις ρίζες του χορταριού με θρεπτικά συστατικά και υγρασία. Τελικά η γη εντός του δακτυλίου μαραίνεται και πεθαίνει αφού μένει χωρίς τροφοδότηση, αλλά η αιχμή του δακτυλίου παραμένει πλούσια και πράσινη. Αυτός ο κύκλος μπορεί να συνεχιστεί για αιώνες.
Λοιπόν, τι λέτε;
Εσείς τολμάτε να μπείτε σε έναν νεραϊδόκυκλο;
ancient-origins.net Μετάφραση-Απόδοση diadrastika.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: