Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Αστρονόμοι Εντόπισαν Μαύρη Τρύπα Εκτός Ελέγχου

Εδώ και αρκετές δεκαετίες τα ειδικά τηλεσκόπια και ραδιοτηλεσκόπια έχουν στηθεί και σαρώνουν το διάστημα πέρα από την Γη. Μέσα στα «καθήκοντά» τους είναι να βρουν και να εντοπίσουν τις απαρχές του σύμπαντος, πιθανούς κατοικήσιμους ή κατοικημένους εξωπλανήτες, διαστημικά φαινόμενα, αλλά και εξωγήινους νοήμονες πολιτισμούς.
Όσο περνούν τα χρόνια και η τεχνολογία ολοένα βελτιώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, τα μηχανήματα αυτά είναι σε θέση να βρίσκουν όλο και περισσότερα αντικείμενα προς τέρψη των επιστημόνων και μελέτη από τους ειδικούς. Οι αστρονόμοι έχουν βρει στο παρελθόν ότι υπάρχουν αρκετοί πλανήτες εκεί έξω που πιθανόν εκδιώχθηκαν από τα ηλιακά τους συστήματα χάρη στη βαρύτητα άλλων ουράνιων σωμάτων και σαν απλοί κομήτες, περιπλανώνται στην παγωμένη μοναξιά του σκοτεινού διαστήματος, χωρίς λόγο και σκοπό.

Στα περίχωρα των γαλαξιών, υπάρχουν μοναχικά αστέρια, τα οποία επίσης εκδιώχθηκαν και ταξιδεύουν προς το «άγνωστο» ενός μεγαλειώδους και άπειρου Κόσμου, του Σύμπαντος. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα εκεί έξω που είναι πολύ πιο μυστηριώδη.
Υπάρχουν αντικείμενα που πολλές φορές μπερδεύουν τους αστρονόμους όταν λαμβάνουν εκπομπές που προέρχονται από αυτά, όπως τα pulsars. τα οποία αρχικά θεωρήθηκαν ως σήματα από εξωγήινους πολιτισμούς.
Αλλά υπάρχουν και πολύ μεγαλύτερα αντικείμενα εκεί έξω. Αντικείμενα που είναι συνήθως «κλειδωμένα» στο κέντρο των γαλαξιών, ανάλογα με τη βαρύτητά τους: τα λένε μαύρες τρύπες.
Όμως, αυτή τη φορά οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει κάτι πραγματικά τρομακτικό στον αχανή και άπειρο κόσμο του διαστήματος.
Για πρώτη φορά ανίχνευσαν μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα η οποία βρίσκεται «εκτός ελέγχου». Ζυγίζει 160 εκατομμύρια ηλιακές μάζες και προφανώς έφαγε «κλωτσιά» από το κέντρο ενός γαλαξία και βρέθηκε στον εξωτερικό χώρο «αφηνιασμένη» μην έχοντας που να πάει και να σταθεί, που να βρει λίγη «στοργή».
Βρίσκεται περίπου 3,9 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από την Γη και την ονόμασαν CXO J101527.2+625911.

Δεν υπάρχουν σχόλια: