Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Η ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ!

 Νέα έρευνα δείχνει ότι το "φαινόμενο του θερμοκηπίου" που επιταχύνει την κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να πρασινίσει ακόμη και το πιο αφιλόξενο περιβάλλον στα πέρατα της γης. Μια ερευνητική ομάδα επιβεβαίωσε ότι στην Ανταρκτική η χλωρίδα αυξάνεται και εξαπλώνεται γρήγορα, σε μια ήπειρο που όταν ακούμε το όνομά της, μας έρχεται στο νου μια αχανής έκταση σκέτου πάγου στο κάτω άκρο του πλανήτη.

"Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά τα τελευταία περίπου 50 χρόνια στην Ανταρκτική Χερσόνησο είχε δραματική επίδραση στην ανάπτυξη βρύων στην περιοχή", εξηγεί ο Δρ. Matt Amesbury, του Πανεπιστημίου του Exeter. "Εάν αυτό συνεχιστεί και σε συνδυασμό με την αύξηση των εκτάσεων που δεν καλύπτονται από πάγο λόγω της συνεχούς υποχώρησης των παγετώνων, η Ανταρκτική Χερσόνησος θα είναι μια πολύ πιο πράσινη περιοχή στο μέλλον".

Η Ανταρκτική παραμένει, βέβαια, ως επί το πλείστον παγωμένη, ενώ τα φυτά αναπτύσσονται σε λιγότερο από το 1% της επιφάνειας της ηπείρου. Ωστόσο, οι επιστήμονες εξεπλάγησαν από τον τρόπο που η έρευνά τους αποκάλυψε ότι η τάση ήταν ευρέως διαδεδομένη σε ολόκληρη την Ανταρκτική Χερσόνησο και όχι απομονωμένη σε μια μοναδική μάζα βρύων.

"Η ταχύτητα αντίδρασης της ανάπτυξης των βρύων σε προηγούμενες αυξήσεις της θερμοκρασίας υποδηλώνει ότι τα οικοσυστήματα θα αλλάξουν γρήγορα υπό τη μελλοντική αύξηση της θερμοκρασίας οδηγώντας σε σημαντικές αλλαγές στη βιολογία και το τοπίο αυτής της εντυπωσιακής περιοχής", λέει ο καθηγητής Dan Charman, επικεφαλής του ερευνητικού έργου στο Exeter.

Τα νέα από το νότιο άκρο του κόσμου σχετικά με την αλλαγή του κλίματος εξακολουθούν να είναι μικτά, αλλά η γενική τάση είναι σαφής. Ο πάγος της Ανταρκτικής λιώνει και επεκτείνεται ταυτόχρονα. Μόλις σήμερα, που μάθαμε για την εξάπλωση της χλωρίδας στην Ανταρκτική Χερσόνησο, μια ξεχωριστή μελέτη υποθέτει ότι η τοπογραφία της ηπείρου σχετίζεται με το γεγονός ότι αυτή θερμαίνεται πιο αργά από την Αρκτική.

Έτσι, επιφανειακά, η εικόνα του κλίματος στην Ανταρκτική δείχνει μεικτή, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Είναι σπουδαίο το γεγονός ότι ο πάγος της Ανταρκτικής φαίνεται πιο ανθεκτικός σε σχέση με το μεταβαλλόμενο κλίμα από ότι άλλα μέρη, αλλά η βελτιωμένη, βραχυπρόθεσμη πρόγνωση δεν αλλάζει τη συνολική "διάγνωση". Στην πραγματικότητα, εάν τα βρύα και άλλα φυτά αντικαταστήσουν περισσότερο χιόνι και πάγο της Ανταρκτικής, αυτό σημαίνει πως θα αντανακλάται λιγότερο ηλιακό φως πίσω στο διάστημα και αυξάνει την πιθανότητα επιτάχυνσης της αύξησης της θερμοκρασίας.

Από όποια πλευρά και αν το δεις, τα νέα από το κάτω άκρο του πλανήτη, δεν ακούγονται καλά για την αγορά του παραθαλάσσιου real estate, ίσως με την εξαίρεση της Ανταρκτικής.
THΣ  ΕΛΕΝΗ ΜΑΤΣΟΥ / https://www.livinginthecity.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: