Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

«Σοκ» από Αυστρία για αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης: «Να κλείσουν τα σύνορα Ελλάδας και Ιταλίας με στρατό»

Αρκετοί κορυφαίοι αυστριακοί αξιωματούχοι ζητούν να προστατεύονται τα σύνορα της ΕΕ από τους αιτούντες άσυλο, φθάνοντας στο σημείο να προτείνουν τη χρήση στρατιωτών και αστυνομίας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Οι παρατηρήσεις έγιναν πριν από τη συνάντηση έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για τη μετανάστευση, προκειμένου να τεθεί τέρμα στη συνεχιζόμενη παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή σανίδα σωτηρίας στις Βρυξέλλες αναζητά η Καγκελάριος Μέρκελ προκειμένου να διασωθεί ο εύθραυστος κυβερνητικός σχηματισμός της στη Γερμανία. Στη άτυπη μίνι Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στην καρδιά της ΕΕ για το μεταναστευτικό, αναμένεται να συμμετέχουν τουλάχιστον 16 χώρες.

Είναι μια πρωτοβουλία του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που δρομολογήθηκε μετά την τριμερή συνάντησή του με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν στο Μέζεμπεργκ.
Αφού η μίνι Σύνοδος είναι ανεπίσημη, δεν αναμένεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου. Η συνάντηση θα ξεκινήσει το μεσημέρι και αναμένεται να τελειώσει γύρω στις 8 ώρα Ελλάδας.
Τι ζήτησε η Αυστρία
Στη συνέντευξη του Σάββατο με την εφημερίδα Die Welt, ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Mario Kunasek ζήτησε την ενίσχυση του Οργανισμού Συνόρων και Ακτοφυλακής της ΕΕ (Frontex) με στρατεύματα και αστυνομικούς προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια των συνόρων.
Ο υπουργός πρότεινε την αποστολή στελεχών της Frontex στα εξωτερικά σύνορα των Βαλκανικών κρατών, της Ιταλίας και της Ελλάδας, καθώς και στις «αφρικανικές χώρες με τη συναίνεση του αντίστοιχου κράτους».

Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη στις 23 Ιουνίου, ο Αυστριακός υπουργός της ΕΕ Γκέρνοτ Μπλούμελ ήρθε με την ιδέα της δημιουργίας κέντρων υποδοχής μεταναστών και τη χρησιμοποίησή τους για να καθορίσει εάν οι μετανάστες μπορούν να ζητήσουν άσυλο στο μπλοκ.
Ο ίδιος δήλωσε την ίδια ημέρα ότι ο αυστριακός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Heinz-Christian Strache προειδοποίησε για πιθανή αλυσιδωτή αντίδραση σε όλη την Ευρώπη, εάν η Γερμανία κλείσει τα σύνορά της. «Αυτή είναι η λογική συνέπεια, και είμαστε προετοιμασμένοι γι ‘αυτό και θα προστατέψουμε όμοια τα σύνορά μας», ανέφερε ο Στρας σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: