Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Τα «ιερά» φύλλα δάφνης με τα πολύτιμα οφέλη

Από τα αρχαία κιόλας χρόνια, τα φύλλα δάφνης κατείχαν σπουδαία θέση στην ζωή των Ελλήνων. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι με αυτά έφτιαχναν στέφανα και στόλιζαν τα κεφάλια των ηρώων και των ολυμπιονικών.

Υπάρχουν αμέτρητες αναφορές για τη χρήση των φύλλων από αυτοκράτορες, γιατρούς, ακόμη και από το μαντείο των Δελφών (σύμφωνα με τον μύθο οι ιέρειες προτού αποδώσουν το χρησμό ή την προφητεία, μασούσαν φύλλα δάφνης.
Το φυτό της δάφνης πήρε το όνομα του από τη νύμφη Δάφνη, που σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν κόρη του ποταμού Πηνειού και της Γαίας. Ο θεός Απόλλωνας μόλις την είδε την ερωτεύτηκε και την κυνήγησε ασταμάτητα. Η δάφνη για να προστατευθεί, παρακάλεσε την γαία να τη κρύψει και η τότε η μάνα της, την μεταμόρφωσε σε δέντρο. ο Απόλλωνας για να παρηγορηθεί, έκοψε ένα κλαδί από το δέντρο και στεφανώθηκε. Από τότε επικράτησε ως το ιερό φυτό του Απόλλων.

Στις ημέρες μας η δάφνη έχασε την «ιερότητα» που της είχαν αποδώσει οι αρχαίοι Έλληνες, όμως δεν έπαψε να χρησιμοποιείται κατά κόρον σε αρκετές συνταγές και ροφήματα. Πέρα από το άρωμα που δίνει στα φαγητά, τα φύλλα της δάφνης βρίσκουν εφαρμογή και στην εναλλακτική ιατρική, αφού παρέχει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό.
Διατροφική αξία
Τα 100 γραμμάρια φύλλα δάφνης περιέχουν:
313 kcal ενέργειας
7,6 γραμμάρια πρωτεϊνες
75 γραμμάρια υδατάνθρακες
26 γραμμάρια φυτικές ίνες
2,3 γραμμάρια κορεσμένα λιπαρά οξέα
1,6 γραμμάρια μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
2,3 γραμμάρια πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
1,1 γραμμάρια ωμέγα-3
1,2 γραμμάρια ωμέγα-6
Στην σύνθεση της δάφνης υπάρχουν επίσης η βιταμίνη Α, βιταμίνη C, θειαμίνη, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φωσφόρο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο , χαλκός, μαγγάνιο και σελήνιο.
Οφέλη
Όταν χρησιμοποιείτε στα φαγητά φύλλα δάφνης, παρέχετε στον οργανισμό ένα ευρύ φάσμα από οφέλη.
Αυτά περιλαμβάνουν:
Ενισχύουν το πεπτικό σύστημα
Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη που προσφέρει η δάφνη, είναι η ισχυρή επίδραση στο γαστρεντερικό σύστημα. Οι διουρητικές ιδιότητες της συμβάλλουν στην άμεση απομάκρυνση των τοξινών, ενώ οι οργανικές ενώσεις που βρίσκονται στην σύνθεση της καταπραΰνουν από στομαχικές διαταραχές όπως η κοιλιοκάκη και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε πολύτιμα ένζυμα ενισχύει την διαδικασία της πέψης και συμβάλλει για την άμεση και σωστή αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών.
Κατάλληλη για διαβητικούς
Η δάφνη μπορεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλη (LDL) των τριγλυκεριδίων και της γλυκόζης στο αίμα. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση είναι ιδιαίτερα ευεργετική όχι μόνο για την πρόληψη των καρδιαγγειακών διαταραχών αλλά και για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Ταυτόχρονα, τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στην σύνθεση των φύλλων της, βελτιώνουν την λειτουργία του υποδοχέα ινσουλίνης και μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες για υπογλυκαιμικά επεισόδια.
Μείωση του άγχους
Η λιναλόλη είναι μια ουσία που βρίσκεται στη δάφνη, τον βασιλικό, το θυμάρι και χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για την αντιμετώπιση του άγχους και του στρες. Κατά συνέπεια, τα φύλλα δάφνης μπορούν να μας χαλαρώσουν και να μας προστατεύσουν από από παθήσεις που οφείλονται στο υπερβολικό στρες. Παράλληλα, αποτελούν τη πιο απλή και αποτελεσματική μέθοδο για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.
Ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου
Ο μοναδικός συνδυασμός αντιοξειδωτικών και πολύτιμων οργανικών ενώσεων όπως είναι οι κατεχίνες και η λιναλοόλη, που διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην προστασία του οργανισμού από τις επιβλαβείς δράσεις των ελεύθερων ριζών και εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο τράχηλο της μήτρας.
Καρδιαγγειακή υγεία
Τα φύλλα δάφνης περιέχουν καφεϊκό οξύ και ρουτίνη, δύο σημαντικές οργανικές ενώσεις, που προάγουν την υγεία της καρδιάς. Η ρουτίνη ενισχύει τα τριχοειδή τοιχώματα της καρδιά και τα άκρα του σώματος, ενώ το καφεϊκό οξύ βοηθά στην μείωση της LDL κακής χοληστερόλης, από το καρδιαγγειακό σύστημα.
Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη των φύλλων δάφνης είναι η ικανότητά να μειώνουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα. Περιέχουν ένα μοναδικό φυτοθρεπτικό συστατικό που ονομάζεται παρθενολίδη, το οποίο μπορεί να μειώσει άμεσα την φλεγμονή και τον ερεθισμό που προκαλείται από ρευματισμούς, αρθρίτιδα και διαστρέμματα.
Υγιές και όμορφο δέρμα
Τα φύλλα δάφνης περιέχουν μια σειρά από αντιοξειδωτικά και αντισηπτικά συστατικά, όπως το α-πινένιο, β-πινένιο, λιμονένιο και λινολεϊκό οξύ, ουσίες που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για το δέρμα, καθώς μπορούν να το προστατεύσουν από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών.
Ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα
Τα φύλλα δάφνης είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και ψευδάργυρο. Αυτές οι θρεπτικές ενώσεις είναι οι τρεις πιο σημαντικές ουσίες που ευθύνονται για ένα ισχυρό και υγιές ανοσοποιητικό σύστημα . Η ικανότητα να αυξάνει τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων την καθιστά ως τον πιο ισχυρό αντιβακτηριακός και αντί-ιικός παράγοντα, που ανακαλύφθηκε ποτέ.
Αιθέριο έλαιο
Το αιθέριο έλαιο δάφνης έχει τις εξής ιδιότητες:
Αντισηπτικό
Αντιβιοτικό
Αντισπασμωδικό
Αντιπυρετικό
Τονωτικό
Αντιβακτηριακό
Αντιμυκητιασικό
Αντιφλεγμονωδες
Οφέλη
Τα αιθέρια έλαια του φυτού βοηθούν στα παρακάτω:
Μειώνει την αίσθηση του πόνου
Μειώνει την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία
Ανακουφίζει του πόνους της έμμηνου ρύσης
Καταπολεμά την πιτυρίδα
Ενισχύει του λειτουργία του πεπτικού συστήματος
Ανακουφίζει από πονοκεφάλους και ημικρανίες
Αντιμετωπίζει και θεραπεύει τραύματα, μώλωπες και τσιμπήματα εντόμων
Εφαρμογή
Για να επωφεληθούμε του αιθέριου ελαίου δάφνης μπορούμε:
Να το εφαρμόσουμε απευθείας στην περιοχή που υπάρχει το πρόβλημα.
Να προσθέσουμε λίγες σταγόνες στο βραδινό μπάνιο.
Τσάι από φύλλα δάφνης
Με τα αποξηραμένα φύλλα μπορούμε να φτιάξουμε ένα εύγευστο και μυρωδάτο ρόφημα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το οποίο συμβάλλει στην σωματική και ψυχική ευεξία, ενώ βοηθά και στην προσπάθεια απώλειας βάρους.
Υλικά
300 ml νερό
2 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. μέλι
Λίγη κανέλα
Διαδικασία παρασκευής
Τοποθετούμε το νερό, την κανέλα και τη δάφνη σε μπρίκι και το βράζουμε.
Έπειτα χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και σουρώνουμε.
Προσθέτουμε το μέλι και πίνουμε.
Μαγειρική χρήση
Τα φύλλα του φυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κουζίνα με τους εξής τρόπους:
Με τα αποξηραμένα φύλλα μπορούμε να φτιάξουμε τσάι, το οποίο ενισχύει τη διαδικασία της πέψης.
Να το χρησιμοποιήσουμε ως ενισχυτικό γεύσης στο τηγανιτό ρύζι και τις φακές.
Ως βασικό συστατικό σε σάλτσες και μπεσαμέλ.
Τα φύλλα δάφνης ταιριάζουν σε πιάτα θαλασσινών, πουλερικών και κρέατος.
Μπορούμε να τα προσθέσουμε για την παρασκευή γλυκών.
Ενώ, τα φύλλα δάφνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα, εξαιτίας της πικρής γεύση τους είναι προτιμότερο να αποξηραίνονται. Η διαδικασία αυτή όχι μόνο θα βελτιώσει την γεύση, αλλά θα ενισχύσει και το άρωμα τους. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η υφή τους είναι σκληρή και περιέχει ουσίες που αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση, γεγονός που δεν επιτρέπει να μασήσουμε απευθείας τα φύλλα.
Επιλογή και αποθήκευση
Παραδοσιακά, συλλέγονται και αποξηραίνονται αργά σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, ώστε να διατηρηθούν ακέραια τα πτητικά έλαια.
Μπορούμε να προμηθευτούμε τα φύλλα καθώς και σκόνη δάφνης από το σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα μπαχαρικών. Η ποικιλία, όπως αναφέραμε ήδη, είναι μεγάλη. Για τον λόγο αυτό, φροντίζουμε να επιλέξουμε την αυθεντική δάφνη η οποία θα έχει έντονο άρωμα και πεντακάθαρη όψη.
Τόσο τα αποξηραμένα φύλλα, όσο και η σκόνη δάφνης, φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο και σε σκιερό μέρος, για διάστημα ενός έτους.
Παρενέργειες
Η δάφνη θεωρείται ασφαλής όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που η κατανάλωση της είναι πιθανό να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα.
Πιο συγκεκριμένα:
Τα φύλλα δάφνης δεν μπορούν να καταναλωθούν απευθείας, διότι έχουν σκληρή υφή ή οποία όχι μόνο δυσκολεύει τον οργανισμό να τα αφομοιώσει, αλλά είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβες στο πεπτικό σύστημα, τον λαιμό και στα έντερα.
Αν και τα φύλλα δάφνης δεν είναι αλλεργιογόνα, υπάρχουν αναφορές για δερματίτιδα και έκζεμα, όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα.
Όσον αφορά τις εγκύους και της θηλάζουσες, να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δηλώνουν πιθανές παρενέργειες. Ωστόσο, θα πρέπει πριν καταναλώσετε δάφνη, να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Δεδομένου ότι η δάφνη επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου, όσοι πάσχουν από διαβήτη θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς την κατανάλωση και να συμβουλεύονται πάντοτε τον γιατρό τους.
Η χρήση των βοτάνων πρέπει να γίνεται με μέτρο και κάτω από την επίβλεψη γιατρού. Καθώς το άρθρο έχει πληροφοριακό χαρακτήρα, πριν χρησιμοποιήσετε κάποια συνταγή λάβετε την γνώμη του κατάλληλου επαγγελματία υγείας και βεβαιωθείτε πως δεν προκαλούνται παρενέργειες με παράλληλη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
votanonkipos

Δεν υπάρχουν σχόλια: