Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Φρεγάτες Belharra: Στα 1,3 δις η προσφορά της Naval Group

 Στην πιο κρίσιμη φάση του μπαίνει το πολύμηνο φλέρτ με την Naval Group για τις φρεγάτες Belharra που θέλει το Πολεμικό Ναυτικό να εντάξει στο στόλο του, με τις δυο πλευρές πλέον να ανοίγουν τα χαρτιά τους.
Έτσι την Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, βρέθηκε υψηλόβαθμο κλιμάκιο της Naval Group, μαζί και με τον ΑΚΑΜ της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Στην συνάντηση αυτή η γαλλική αντιπροσωπεία κατέθεσε την οικονομική προσφορά για τα δυο από τα, τουλάχστον τέσσερα, πλοία τα οποία επιδιώκεται να προσκτηθούν.



Η προσφορά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης ανέρχετο στα 1,3 δις ευρώ και αφορούσε την ναυπήγηση δυο πλοίων. Άλλωστε τα άλλα δυο αναμένεται, όταν τελικά ευοδωθούν οι συζητήσεις, αναμένεται κατασκευαστούν από τα ελληνικά ναυπηγεία, επιδίωξη που αποτελεί τον παράλληλο, μεγάλο στόχο του μεγαλεπίβολου project, που θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΠΝ, διατηρώντας την ισορροπία στο Αιγαίο και διευρύνοντας τις προοπτικές μιας στιβαρής ελληνικής παρουσίας στα γεωπολιτικά δρώμενα.

Κατά πληροφορίες που έρχονται από το εξωτερικό, η ελληνική πλευρά, δεν απέρριψε αλλά ούτε και απεδέχθη την συγκεκριμένη προσφορά καθώς υπερβαίνει τον δημοσιονομικό πήχη. Ωστόσο οι ίδιες πηγές ενημέρωσης έλεγαν στο OnAlert, ότι έλαβαν την χιουμοριστική παρότρυνση από τους Έλληνες διαπραγματευτές, να αλλάξουν το όνομα του παραλήπτη στην επιστολή ή τουλάχιστον να συμπληρώσουν ένα όνομα: Εμμανουέλ Μακρόν.

Άλλωστε από τα χέρια του Γάλλου Προέδρου, περνάει η άρση του αδιεξόδου στο ζέον ζήτημα της δημιουργίας του κουμπαρά, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα. Και αυτά δεν είναι δεν είναι άλλα από τα υπερκέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούνταν από τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, και στο υψηλότερο επίπεδο συμφωνήθηκε προ μηνών,η αξιοποίησή τους. Όμως στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup η γερμανική πλευρά απέρριψε κάθε συζήτηση για την διοχέτευση των κεφαλαίων από τα προγράμματα SMPs και ANFAs στα εξοπλιστικά προγράμματα.


Σε κάθε περίπτωση εκείνο που υπογράμμιζε πρόσφατα πηγή του Πολεμικού Ναυτικού είναι η αποφασιστικότητα που υπάρχει για την προώθηση του προγράμματος, με δεδομένη και την διευκόλυνση που παρέχει η μέθοδος χρηματοδότησης. Μια ενδεχόμενη ολοκλήρωση της προμήθειας ειδικά των φρεγατών BELH@RRA θα έδενε, σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του Ελληνικού Πενταγώνου, γάντι με τις σημαντικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ελλάδα "για την ΑΟΖ, τα 12 μίλια και την εξόρυξη υδρογονανθράκων".Βήματα που όπως σημείωνε απαιτούν ναυτική παρουσία.

Όλα τα ενδεχόμενα πάντως είναι ανοιχτά. Το πλέγμα κριτηρίων που έχουν τεθεί, θέλει τη νέα φρεγάτα  να είναι πολλαπλού ρόλου, δηλαδή και ανθυποβρυχιακή και για επιφάνεια αλλά κυρίως να έχει τη δυνατότητα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής.



Η υπερ-φρεγάτα BELHARRA

Η BELH@RRA είναι το νέο πολεμικό πλοίο για ναυτική υπεροχή, διάδοχος της κλάσης La Fayette στην κατηγορία stealth. Η BELH@RRA είναι η απάντηση του DCNS στους ναυτικούς που αναζητούν μια συμπαγή φρεγάτα ικανή να εκτελέσει ένα ευρύ φάσμα αποστολών, είτε αυτόνομα είτε μέσα σε μια task force, είτε για αποστολές μεγάλου βεληνεκούς στις ανοικτές θάλασσες είτε σε δραστηριότητες αβαθούς ύδατος συμφόρησης και αμφισβητήσεως του λειτουργικού περιβάλλοντος.

Αυτή η νέα φρεγάτα διαθέτει δυνατότητες υψηλού επιπέδου σε τομείς εναντίον του αέρα, κατά των επιφανειών, κατά των υποβρυχίων και των ασύμμετρων πολέμων. Η BELH@RRA είναι εξοπλισμένη με το σύστημα ραντάρ σταθερού πίνακα AESA τελευταίας γενιάς, το οποίο είναι ενσωματωμένο σε μια μονάδα παρακολούθησης πληροφοριών πανοραμικής παρακολούθησης (PSIM), μια πλήρης σουίτα σόναρ, αντιαεροπορικά βλήμματα μεγάλης και μεσαίας εμβέλειας και μια ολοκληρωμένη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου. Χάρη στον ευέλικτο σχεδιασμό του, το BELH@RRA μπορεί να προταθεί σε διαφορετικές εκδόσεις με προσαρμοσμένες ρυθμίσεις μάχης-ωφέλιμου φορτίου και πλατφόρμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: