Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Ευκάλυπτος, το «όπλο» του αναπνευστικού

Υποφέρετε από βήχα, πονόλαιμο ή πονοκέφαλο; Θέλετε να θωρακίσετε τον οργανισμό για να προστατευτείτε από λοιμώξεις και αναπνευστικές διαταραχές; Τότε ο ευκάλυπτος αποτελεί την ιδανική επιλογή για να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού.

Ως ένα από τα καλύτερα θεραπευτικά φυτά της εναλλακτικής ιατρικής, συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, μειώνει το στρες, καταπολεμά τις βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις, προστατεύει την υγεία του δέρματος και πολλά άλλα.
Πρόκειται για ένα αειθαλές δέντρο που προέρχεται από την μακρινή Αυστραλία. Τα είδη των ευκαλύπτων ξεπερνούν τα 400, με το πιο γνωστό να είναι το Eucalyptus globulus. Από αυτή την ποικιλία εξάγεται το αιθέριο έλαιο του φυτού, το οποίο περιέχει την πολύτιμη δραστική ένωση ευκαλυπτόλη και είναι υπεύθυνη για τα αμέτρητα οφέλη που παρέχει στον άνθρωπο.

Πολλά χρόνια πριν αποκωδικοποιηθεί η σύνθεση του ευκαλύπτου, οι ντόπιοι ιθαγενείς εκτίμησαν με έναν δικό τους τρόπο τις ιδιότητες του φυτού και το αξιοποίησαν ως παραδοσιακό φάρμακο για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων του κρυολογήματος και του υψηλού πυρετού. Τον 18ο αιώνα γίνεται γνωστός στην Ευρώπη και μέχρι σήμερα συνεχίζει να είναι αντικείμενο επιστημονικής μελέτης.
Επίσης, ο ευκάλυπτος αποτελεί συστατικό για την παρασκευή αλοιφών με αναλγητική δράση, αντιβηχικών φαρμάκων και στοματικού διαλύματος.
Ο ευκάλυπτος και τα οφέλη στην υγεία
Ο ευκάλυπτος έχει φαρμακευτικές ιδιότητες που παρέχουν στον οργανισμό ένα ευρύ φάσμα από οφέλη.
Τα πιο σπουδαία περιλαμβάνουν:
Αντιμετώπιση των αναπνευστικών προβλημάτων
Θεωρείται αποτελεσματικό όπλο της εναλλακτικής ιατρικής, για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών προβλημάτων όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το άσθμα, η γρίπη, η βρογχίτιδα, το κρυολόγημα και η ιγμορίτιδα. Τα πολύτιμα ενεργά συστατικά που βρίσκονται στα φύλλα του ευκαλύπτου δρουν ως αποχρεμπτικό και βοηθούν τόσο στην απομάκρυνση του φλέγματος, όσο και στην εξάλειψη των παθογόνων οργανισμών από τις αναπνευστικές οδούς.
Ισχυρό αντιβακτηριακό
Οι ισχυρές δράσεις του φυτού δεν προστατεύουν μόνο το αναπνευστικό σύστημα αλλά συμβάλλουν στην συνολική υγεία του οργανισμού. Η πολύτιμη χημική ένωση που ονομάζεται ευκαλυπτόλη ή αλλιώς κινεόλη, έχει αντιμικροβιακές και αντιιικές επιδράσεις που κρατούν μακρυά τις λοιμώξεις. Επίσης, ο ευκάλυπτος φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός και στην καταπολέμηση των βακτηριδίων που προκαλούν τερηδόνα και περιοδοντίτιδα. Για τον λόγο αυτό, έχει αξιοποιηθεί και έχει χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε στοματικό διάλυμα, οδοντόκρεμες και τσίχλες.
Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Ως φυσικό αντιφλεγμονώδες συμβάλλει στην μείωση των φλεγμονών στα αιμοφόρα αγγεία και στην άμεση ανακούφιση του πόνου. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση τσαγιού από ευκάλυπτο είναι η κατάλληλη θεραπεία για κάποιον που υποφέρει από χρόνιους μυϊκούς πόνους ή αρθρίτιδα. Ταυτόχρονα, η ιδιότητα να μειώνει τις φλεγμονές διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο και στην προστασία του οργανισμού, από καρδιαγγειακές διαταραχές συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου
Πρόκειται για ένα φυτό, του οποίου η χημική σύσταση, δεν έχει αποκωδικοποιηθεί πλήρως. Ωστόσο, οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν, ότι ο ευκάλυπτος περιέχει ουσίες που μπορούν να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα και να προστατεύσουν τον οργανισμό από τον διαβήτη. Αν θέλετε λοιπόν, να αποτρέψετε την εμφάνιση αυτών των διαταραχών, μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή 2 φλιτζάνια τσαγιού με ευκάλυπτο.
Υγιές δέρμα
Οι αντιβακτηριακές δράσεις του, το καθιστούν ως ένα από τα καλύτερα φαρμακευτικά μέσα για την θεραπεία των πληγών και του μολυσμένου δέρματος. Για άμεσα αποτελέσματα, πλύνετε την πληγή με έγχυμα ευκαλύπτου. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο, ωστόσο πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εφαρμογή του, καθώς πρόκειται για ένα ισχυρό έλαιο και είναι πιθανόν να δημιουργήσει παρενέργειες εάν εφαρμοστεί αδιάλυτο.
Τονώνει το νευρικό σύστημα
Είναι γνωστό ότι το υπερβολικό άγχος και τα υψηλά επίπεδα του στρες, έχουν καταστροφικές συνέπειες για τον οργανισμό. Συχνά, η κατανάλωση ενός ροφήματος ευκαλύπτου αποτελεί την λύση για να μειωθούν αυτές οι δυνητικά επικίνδυνες ορμόνες και να επανέλθει η ψυχική και η σωματική ηρεμία. Οι τονωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες που έχει του ροφήματος, το καθιστούν ιδανική επιλογή για όσους πάσχουν από χρόνιο στρες.
Ιδιότητες
Ο ευκάλυπτος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως:
Αναλγητικό
Αντιβακτηριακό
Αντιμυκητιασικό
Αντιφλεγμονώδες
Αντιικό
Αποχρεμπτικό
Αντιπυρετικό
Αντισπασμωδικό
Μορφές
Ο ευκάλυπτος διατίθενται σε διάφορες μορφές.
Πιο συγκεκριμένα:
Φύλλα: Μπορείτε να τα βρείτε είτε φρέσκα, είτε αποξηραμένα. Τα φύλλα ευκαλύπτου χρησιμοποιούνται σε αποσμητικά χώρου και επίσης είναι κατάλληλα για την παρασκευή τσαγιού.
Αιθέριο έλαιο: Χρησιμοποιείται για την παρασκευή αντιπυρετικών φαρμάκων, ενώ βρίσκουν εφαρμογή και στην αρωματοθεραπεία.
Αλοιφή: Εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα για να καταπραΰνει τους πόνους.
Σπρέι: Εφαρμόζεται σε δερματικές παθήσεις.
Το αιθέρια έλαια ευκαλύπτου μπορούν να χρησιμοποιηθουν για:
– Απολύμανση του σπιτιού: Σε ένα μπουκάλι ψεκασμού προσθέστε 20 σταγόνες ευκαλύπτου και γεμίστε με νερό. Χρησιμοποιήστε το για να καθαρίσετε τις επιφάνειες του σπιτιού ή ψεκάστε στον αέρα για να αρωματίσετε τον χώρο και να σκοτώσετε τα μικρόβια.
– Να εμποδίσετε την ανάπτυξη μούχλας: Προσθέστε 5 σταγόνες στην ηλεκτρική σκούπα και εμποδίστε την ανάπτυξη μούχλας.
– Να κρατήσετε μακρυά γάτες, τρωκτικά και έντομα: Σε δοχείο ψεκασμού γεμάτο με νερό, προσθέστε 20 σταγόνες αιθέρια έλαια ευκαλύπτου και ψεκάστε τις περιοχές που είναι εύκολα προσβάσιμες σε αρουραίους και έντομα.
– Να ανακουφιστείτε από το βήχα: Εφαρμόστε 2-3 σταγόνες ευκαλύπτου και μέντας, στο στήθος και στο πίσω μέρος του λαιμού, για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τον βήχα.
– Ρινική αποσυμφόρηση: Ρίξτε σε μπολ 1 φλιτζάνι βραστό νερό και προσθέστε 1 – 2 σταγόνες ελαίου. Στη συνέχεια τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι και εισπνεύσετε το άρωμα για 5 έως 10 λεπτά.
– Ανακούφιση του πονόλαιμο: Εφαρμόστε 2-3 σταγόνες ελαίου στο στήθος και το λαιμό ή ψεκάστε λίγες σταγόνες στο σπίτι. Θυμηθείτε να αραιώσετε το λάδι ευκαλύπτου, πριν το χρησιμοποιήσετε τοπικά σε παιδιά.
– Ανακούφιση από ερεθισμούς του δέρματος: Εφαρμόστε 2-3 σταγόνες ελαίου σε καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και τρίψτε στην πληγείσα περιοχή δύο έως τρεις φορές την ημέρα, μέχρι να φύγει ο ερεθισμός.
– Τσιμπήματα εντόμων: Εφαρμόστε 2-3 σταγόνες σε καθαρή βαμβακερή πετσέτα και εφαρμόστε επάνω στα τσιμπημάτων, έως τρεις φορές την ημέρα και μέχρι να εξαφανιστούν.
– Να μειώσετε την κεφαλαλγία: Ψεκάστε τον χώρο σας με λίγες σταγόνες ευκαλύπτου. Εναλλακτικά, μπορείτε είτε να εισπνεύσετε το έλαιο ή να κάνετε μασάζ στο πίσω μέρος του λαιμού.
– Ανακούφιση από μυϊκούς πόνους: Εφαρμόστε 2-3 σταγόνες τοπικά, στην περιοχή που υπάρχει το πρόβλημα.
– Να καταπολεμήσετε την κακή αναπνοή και τις οδοντικές κοιλότητες: Χρησιμοποιήστε το λάδι ευκαλύπτου ως φυσικό στοματικό διάλυμα. Προσθέτετε 1-2 σταγόνες στο νερό, κάνετε γαργάρες και στη συνέχεια φτύστε. Λάβετε υπόψη, ότι ο ευκάλυπτος δεν πρέπει να καταπίνετε.
Παρενέργειες
Η χρήση ευκαλύπτου θεωρείται ασφαλής, ωστόσο:
– Δεν πρέπει να χορηγείται σε βρέφη κάτω των 2 ετών.
– Η κατάποση του ροφήματος θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και πάντοτε υπό την καθοδήγηση του γιατρού.
– Σε τοπική εφαρμογή είναι πιθανό να προκληθεί ερεθισμός του δέρματος ή κάποιο εξάνθημα.
– Οι έγκυες, οι θηλάζουσες, καθώς και άτομα που έχουν διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, ηπατικά προβλήματα και στομαχικές διαταραχές θα πρέπει να συμβουλεύονται πάντοτε το γιατρό τους.
Μπορεί τα βότανα να θεωρούνται ακίνδυνα, όμως πρέπει πάντοτε να εξετάζονται και οι παρενέργειες.
votanonkipos

Δεν υπάρχουν σχόλια: