Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Η Άγκυρα δημοσίευσε βίντεο με το ελικοπτεροφόρο «Anadolu» και την Κύπρο να είναι τουρκική – Έρχεται και ο SOM- J…


Και τώρα που ο Ρ.Τ.Ερντογάν (ή όποιος και να κέρδιζε) είναι ο πρώτος υπερπρόεδρος με το νέο προεδρικό σύστημα με βάση το οποίο θα έχει εξουσίες επιπέδου αυτοκράτορα Πάλπατιν στον «Πόλεμο των Άστρων», η Τουρκία δημοσιεύει βίντεο στο οποίο διαφημίζουν το ελικοπτεροφόρο Anadolu και στο τέλος του δείχνουν την Κύπρο να είναι βαμμένη κόκκινη δηλαδή με τουρκικό χρώμα!
Ο συμβολισμός είναι σαφέστατος καθώς επιχειρούν να δείξουν στην ελληνική πλευρά ότι με το ελικοπτεροφόρο τους που θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο το 2023 και θα μπορούν να θέσουν σε ομηρία την Κύπρο

Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να αγοράσει 100 F-35Α τα οποία θα παραγγελθούν σταδιακά.Εκτός όμως από αυτά τα αεροσκάφη η Τουρκία πρόκειται να προχωρήσει  στην απόκτηση τουλάχιστον 12 αεροσκαφών F-35Β για το υπο ναυπήγηση ελαφρύ αεροπλανοφόρο TCG Anadolu (L408)
Τα F-35B θα επιχειρούν από το υπό ναυπήγηση πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Anadolu». Στόχος της Τουρκίας είναι η υπογραφή του σχετικού συμβολαίου το 2019 που σημαίνει ότι θα παραλάβει τα πρώτα F-35B το 2022-2023 όταν δηλαδή το «Anadolu» θα είναι πλήρως επιχειρησιακό.
Γίνεται κατανοητό ότι η Τουρκία θα αποκτήσει την δυνατότητα προβολής ισχύος σε όλη την ανατολική Μεσόγειο ενώ η Ελλάδα θα απουσιάζει καθώς δεν διαθέτει τέτοιες δυνατότητες και ούτε φρόντισε να τις αποκτήσει.
Τα άσχημα νέα όμως δεν σταματούν εδώ. Σε περίπου τρία χρόνια, θα είναι έτοιμος ο αναβαθμισμένος πύραυλος SOM-J o oποίος θα χρησιμοποιηθεί από τα τουρκικά stealth μαχητικά F-35.
Η έκδοση λογισμικού 4.1 του στρατηγικού βλήματος που παράγεται στην Τουρκία, θα έχει ολοκληρωθεί το 2021 και αυτό είναι ένα ακόμα δείγμα των δυνατοτήτων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας
Ο πύραυλος Stand Off Missile-JSF ή SOM-J, μεταφέρει κεφαλή 310 λιβρών πάνω από 150 ναυτικά μίλια μακριά. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως ο πύραυλος SOM-J είναι επίσης χαμηλής παρατηρησιμότητας., δηλαδή θα είναι κι αυτό stealth όπως ακριβώς και η εναέρια πλατφόρμα που θα τον χρησιμοποιεί, ενώ διαθέτει νέα χαρακτηριστικά όπως η δυνατότητα να χτυπάει στόχους ευκαιρίας ή να αλλάζει την στόχευση του κατά την πτήση.
Το σύστημα χρησιμοποιεί ένα σύστημα απεικόνισης υπέρυθρων ακτίνων, αλλά και καθοδήγηση GPS, ενώ διαθέτει την δυνατότητα πλοήγησης χρησιμοποιώντας ψηφιακές εικόνες ή κάνοντας αντιστοίχιση του εδάφους και κινείται με υψηλή υποηχητική ταχύτητα.
Ο πύραυλος SOM-J μπορεί να εκτοξευθεί και από μαχητικά αεροσκάφη που ήδη υπηρετούν στην τουρκική πολεμική αεροπορία όπως το F-16 Fighting Falcon.
Όπως γίνεται αντιληπτό η Ελλάδα σε μερικά χρόνια θα αντιμετωπίσει απειλές για τις οποίες δεν έχει πράξει τίποτα αντίθετα το ελληνικό πολιτικό σύστημα και μέρος των εγχώριων ΜΜΕ ήθελαν να πιστεύουν ότι η Τουρκία θα «τιμωρηθεί» από τις ΗΠΑ, ότι η οικονομία της «καταρρέει» και άλλα τέτοια ωραία, για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να ακολουθήσει την ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών.
Δυστυχώς αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι πως οι Τούρκοι όχι μόνο εξοπλίζονται αλλά έχουν αναπτύξει και μια συνεχώς εξελισσόμενη αμυντική βιομηχανία η οποία συμβάλλει και στην οικονομία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: