Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

"Φρένο" από Γαλλία και Ολλανδία στην ένταξη Αλβανίας και πΓΔΜ στην ΕΕ

Σήμερα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ θα αποφασίσει αν η πΓΔΜ και η Αλβανία θα λάβουν το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, στη βάση της θετικής πρότασης που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δύο αυτές χώρες.

Προσκόμματα στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες εξακολουθούν να βάζουν η Γαλλία και η Ολλανδία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι δύο αυτές χώρες θεωρούν ότι η Αλβανία και η πΓΔΜ δεν είναι έτοιμες να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, διότι δεν έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.


Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στο Συμβούλιο ότι η πΓΔΜ και η Αλβανία έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο σε αυτούς τους τομείς, αλλά δεν είναι αρκετή. «Είναι σημαντικό οι δύο αυτές χώρες να δείξουν σθένος σε αυτούς τους τομείς. Θέλουμε να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο και από τις δύο και κυρίως στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Μίκαελ Ροθ, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία και πρόσθεσε ότι θα ενθαρρύνει τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Ολλανδίας να κάνουν το ίδιο. Ο Μ. Ροθ εκτίμησε ότι μπορεί να βρεθεί σήμερα ένας συμβιβασμός και να αρθούν οι όποιες ανησυχίες, ειδικά αν η Αλβανία εκπληρώσει κάποιες προϋποθέσεις πριν ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, «η σταθερότητα, η ειρήνη και δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ» και πρόσθεσε πως όλοι εκτιμούν τις προσπάθειες που έχουν κάνει και οι δύο χώρες για να ενισχύσουν το κράτος δικαίου.

«Πιστεύω ότι θα ήταν πολιτικό λάθος να μην λάβουμε μια απόφαση σήμερα», είπε ο υπουργός εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιαν ‘Ασελμπορν, προσερχόμενος στο Συμβούλιο. Ο ίδιος, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες ενστάσεις, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί τρόπος να αρθούν οι ανησυχίες.

Ο υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας, Γκερνό Μπλούμελ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κοινή συναίνεση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία. «Υπάρχει ακόμα πιθανότητα για κάτι τέτοιο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «θα εργαστούμε σκληρά για να το πετύχουμε». Η πΓΔΜ και η Αλβανία έχουν την ευρεία στήριξη από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας μετά τη συμφωνία στο ονοματολογικό. Αν σημερα οι υπουργοί δώσουν το πράσινο φώς για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία, στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα στηρίξουν την πρόταση αυτή στη Σύνοδο Κορυφής, της 28ης Ιουνίου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: